Parlament: Dezbateri intense cu multe subiecte de dispută

Parlamentul a încheiat o zi de dezbateri intense, cu multe subiecte în dispută, măcar dacă e să amintim doar de citirea primei moţiuni de cenzură la adresa actualului guvern, depusă de PSD.

Dacă decizia numirii noilor conduceri ale Radioului şi Televiziunii publice a fost transferată mâine Birourilor Permanente reunite, votul privind conducerea Avocatului Poporului va fi dat săptămâna viitoare.

PSD a depus la Parlament prima moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîţu prin care reprezentanţii partidului reclamă îngheţarea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor pentru copii, modul în care executivul a redactat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi absenţa unor măsuri eficiente pentru sectorul economic, sanitar şi al educaţiei.

Documentul va fi supus aprobării plenului săptămâna viitoare, iar astăzi a fost citit în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor de social-democrat Lucian Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu: Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie, cu o viteză uluitoare. România trăieşte de pe o zi pe alta din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice, preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit, facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc ori sunt foarte scumpe.

Ordinea de zi a plenului reunit prevedea şi desemnarea noii conduceri pentru posturile publice de Radio şi Televiziune, după ce numirile de directori interimari la cele două instituţii au fost declarate neconstituţionale de judecătorii CCR.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a subliniat însă că votul nu se poate desfăşura din lipsă de cvorum.

Gabriel Andronache: Acest punct aflat pe ordinea de zi poate presupune voturi care, potrivit dispoziţiilor constituţionale, necesită prezenţa a cel puţin jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Vă solicit să constataţi că nu există cvorum în plen. Prin urmare, nu poate fi discutat un asemenea punct din cauza lipsei de cvorum.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că, potrivit Regulamentului, în cazul constatării absenţei cvorumului conducerile pentru Societăţile publice de Radio şi Televiziune vor fi numite de Birourile Permanente ale Parlamentului într-o şedinţă programată pentru joi dimineaţă.

Social-democraţii spun ca parlamentarii coaliţiei aflată la guvernare încalcă din nou prevederile legale privind numirile la TVR şi SRR şi iau în considerare să atace în contencios administrativ decizia de joi a Birourilor reunite. Nemulţumiri au fost ridicate şi de liderul AUR George Simion.

George Simion: Eu nu înţeleg ce faceţi aici, eu nu înţeleg ce faceţi cu banii contribuabililor, eu nu înţeleg de ce acest simulacru pentru ce a fost nevoie să stăm aici, pentru ce a fost nevoie după ce Curtea Constituţională a stabilit că directorii interimari sunt numiţi neconstituţional să mai parcurgem aceşti paşi.

Tensionată a fost şi şedinţa din Comisiile Juridice, unde profesorul Fabian Gyula, susţinut de partidele aflate la putere, a primit aviz pozitiv pentru numirea în funcţia de Avocat al Poporului.

PSD, care a contestat la CCR revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei, a anunţat că şi Comisia de la Veneţia cere lămuriri despre revocare într-o scrisoare trimisă preşedinţilor forurilor legislative.

Şefa Senatului, Anca Dragu, a declarat că răspunsul va fi redactat de parlamentarii jurişti.

Anca Dragu: De fapt, Comisia spune că are informaţii că va fi demis Avocatul Poporului şi cere explicaţii. Am trimis deja către Comisia Juridică din Senat solicitare pentru răspuns pentru Comisia de la Veneția /.../ Este trimisă către Reprezentanţa permanentă a României la Strasbourg.

Raportul pentru numirea Avocatului Poporului va fi supus aprobării Parlamentului la începutul săptămânii viitoare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Iunie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste