Dan Barna: La Ministerul Muncii se lucrează la o noua lege a pensiilor

Vicepremierul Dan Barna declară că există un angajament ferm al actualei coaliţii pentru o nouă lege a pensiilor.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate să rămână sustenabil fără unele modificări, în contextul în care generaţiile numite ,,decreţei" se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate.

Este un angajament ferm al actualei coaliţii pentru o nouă lege a pensiilor, a afirmat Dan Barna, la Palatul Parlamentului.

El a explicat că speranţa de viaţă a crescut peste tot şi că este o politică la nivel european de a mări vârsta de pensionare.

Persoanele care doresc să se pensioneze, dar nu au stagiul de cotizare, pot să îşi plătească anticipat contribuţiile de asigurări sociale.

Plata se poate face însă pentru perioade de cel mult şase ani.

Parlamentul a adoptat ieri Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte acest cadru legal.

Plata se poate efectua într-o singură tranşă sau eşalonat în tranşe lunare până la data de 31 august 2023 - potrivit proiectului.

Deputatul USR PLUS, Simina Tulbure, spune că proiectul îi avantajează cel mai mult pe românii din diaspora.

Simina Tulbure: Acest proiect este o oportunitate atât pentru românii din ţară, cât şi pentru numeroşi români din afara ţării, majoritatea neîndeplinind condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare şi nefiind asiguraţi la sistemul public din România în anumite perioade. Este un pas important pentru protejarea dreptului la pensie, în special a românilor din diaspora care au fost neglijaţi ani la rând de către ţara lor de origine.

Potrivit calculelor făcute de presă, vechimea maximă care poate fi cumpărată cea de şase ani costă aproximativ 23.000 de lei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Mai 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste