Parlamentul a adoptat bugetul de stat

Guvernul se va concentra pe reforma aparatului administrativ şi pe investiţii, a dat asigurări premierul Florin Cîţu.

Bugetul de stat a fost votat în parlament cu 234 de voturi pentru şi 170 împotrivă, după certuri şi atacuri din partea opoziţiei.

Faptul că bugetul a trecut fără amendamente arată că suntem o coaliţie unită, a subliniat premierul Florin Cîţu.

El a ţinut să precizeze că "odată cu acest buget va începe reconstrucţia României, iar acest lucru nu se poate face decât prin reformă şi investiţie".

Opoziţia a vrut să obţină bani în plus mai ales pentru investiţii în infrastructura locală, însă niciunul din cele aproape 2.500 de amendamente nu a fost aprobat.

Nu au trecut nici cele care vizau alocaţiile pentru copii sau voucherele pentru stimularea natalităţii.

Au fost nemulţumiri din partea opoziţiei şi când s-a discutat despre bugetul educaţiei, despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă sau despre investiţiile în infrastructura de transporturi.

Guvernul se va concentra pe reforma aparatului administrativ şi pe investiţii, a dat asigurări premierul Florin Cîţu.

Prim-ministrul a subliniat că adoptarea proiectelor de buget fără modificări arată că PNL, USR PLUS şi UDMR reprezintă o coaliţie unită, capabilă să reziste la guvernare în următorii patru ani.

Florin Cîţu: Reformă şi investiţii - sunt cele două lucruri pe care am axat acest buget. Investiţii-record, jumătate din fonduri europene, şi reformă, pe care mulţi politicieni au tot aruncat-o în spaţiul public, dar cam toţi au fugit de ea, şi este momentul să o facem. Dar acest buget forţează reforma, pentru că am spus că doar dacă nu vrem să o facem singuri, o vom face prin buget.

Vicepremierul Dan Barna, liderul USR, a arătat că odată cu adoptarea bugetului începe provocarea pentru cabinetul din care face parte.

Dan Barna: Această coaliţie de centru-dreapta îşi onorează angajamentele pe care le-a făcut românilor în campania electorală şi, în ciuda unei opoziţii, votul de astăzi al colegilor din parlament confirmă că, din acest moment, România intră cu o execuţie bugetară pentru cel mai ambiţios buget de investiţii pe care l-a avut România vreodată.

Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a atras atenţia că este nevoie de bugete multianuale pentru a asigurarea creşterii economice şi a predictibilităţii pentru investitori.

Kelemen Hunor: Am reuşit să venim cu un buget foarte bine gândit, foarte bine făcut, în aşa fel încât în 2021 nu numai reducem deficitul la 7,1, dar reuşim să facem investiţii în toate domeniile importante - de la infrastructură mare până la sănătate, de la educaţie până la mediu şi dezvoltare locală - vor fi investiţii care vor schimba România în anii care urmează.

În premieră, construcţia bugetară propusă de guvern pentru un an a fost adoptată în parlament fără modificări.

Peste 3.400 de amendamente a depus opoziţia, susţinând că principiul austerităţii stă la baza proiectului de buget.

Social-democraţii au criticat modul prin care sunt distribuite fondurile pentru administraţiile publice locale şi au cerut dublarea alocaţiilor pentru copii, majorarea pensiilor şi suplimentarea sumelor destinate educaţiei şi sănătăţii, însă fără succes.

Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD: Antieconomic, antisocial, ilegitim şi antinaţional. Nu reprezintă sub nicio formă voinţa celor care ne-au trimis pe noi în parlament, iar lucrul cel mai grav este că pentru prima oară în 30 de ani acest buget trece fără niciun amendament.

Critici au venit şi din partea reprezentanţilor Alienţei pentru Unirea Românilor, prin vocea deputatului Mircea Chelaru.

Mircea Chelaru: Este bugetul coaliţiei de guvernare, nu este bugetul românilor. Este un buget, aşa cum şi bugetul asigurărilor sociale, este unul respingător, pentru că s-a respins tot. Este un buget care s-a construit pe excluziunea politică.

În replică, reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR au arătat că bugetul este unul echilibrat, bazat pe sustenabilitate, responsabilitate politică şi creştere economică.

Proiectele bugetului de stat şi bugetului pentru asigurările sociale vor fi transmise preşedintelui României pentru promulgare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Martie 2021
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste