Proiectul privind carantina şi izolarea intră în plenul Senatului

După mai multe zile de discuţii şi amânări, senatorii din Comisia Juridică au votat, într-o şedinţă, care s-a prelungit până târziu noaptea trecută, pe articole cu amendamente, proiectul de act normativ.

Proiectul de lege privind de carantina şi izolarea urmează să intre astăzi în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional în acest caz.

La şedinţă şi-a anunţat prezenţa şi premierul Ludovic Orban.

După mai multe zile de discuţii şi amânări, senatorii din Comisia Juridică au votat, într-o şedinţă, care s-a prelungit până târziu noaptea trecută, pe articole cu amendamente, proiectul de act normativ.

Senatorii jurişti au convenit că persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie; de asemenea, cei asimptomatici vor fi evaluaţi în spital timp de 48 de ore, iar apoi vor merge în izolare la domiciliu sau locaţia declarată timp de 14 zile.

Măsura izolării unui minor se instituie la domiciliul aparţinătorului sau în locaţia declarată de acesta şi familia decide dacă-l internează sau nu.

În plus, personalul medical poate fi detaşat, dar nu mai mult de 30 de zile.

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului: Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă, la care statul să poată apela atunci când este nevoie. Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior.

La propunerea senatorului USR George Dircă a fost adoptat şi un amendament pentru acoperirea deficitului de personal medical în situaţii de risc epidemiologic.

George Dircă: Este permisă angajarea fără concurs de personal medical în unităţile sanitare şi în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, precum şi de profesionişti ai situaţiilor de urgenţă în cadrul Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Iulie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste