Pensiile parlamentarilor care depășesc 7000 de lei vor fi impozitate cu 85%

Pensiile senatorilor şi deputaţilor vor fi impozitate cu 85%, procent care se va aplica la sumele care depăşesc 7000 de lei.

Decizia a fost luată astăzi de plenul Parlamentului, cu 354 de voturi 'pentru' şi o abţinere, iar 43 de parlamentari nu şi-au exprimat votul.

Discuţiile tensionate din plenul reunit între USR, pe de o parte şi PSD şi PNL, de cealaltă parte, au avut ca punct de plecare dezbaterile de tehnică parlamentară despre constituţionalitatea sau nu a modificării prevederilor din legea pentru completarea Codului Fiscal, referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă a parlamentarilor.

USR a cerut eliminarea acestui punct şi introducerea unui proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, explicând faptul că impozitarea acestora prin Codul Fiscal nu trebuia supusă plenului reunit şi că, de fapt, aceeaşi lege s-a votat de două ori - ieri, în Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar astăzi, plenul reunit, ca o modificare a Codului Fiscal.

Liderul USR, Dan Barna: În această prevedere este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, unde băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că respectiv Curtea Constituţională va respinge această lege.

De celalaltă parte, PSD şi PNL au explicat că există decizii ale CCR prin care se impune ca modificarea statutului parlamentarilor să aibă loc în şedinţa comună a Legislativului.

Liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, critică atitudinea USR.

Alfred Simonis: După zilele astea, în care ba votaţi, ba nu votaţi şi cereţi retragerea de pe ordinea de zi a proiectului prin care impozitează pensiile parlamentarilor, nu pot să cred decât faptul că vă doriţi în continuare ca singurii oameni din România care să beneficieze de pensii speciale neimpozitate să fie parlamentarii.

Şi liderul de grup al PNL, deputatul Florin Roman, este surprins de atitudinea USR şi spune că prin votul de astăzi a fost ascultată vocea poporului.

Florin Roman: Am dus această voce în lege printr-un amendament, iar astăzi închidem un proces început ieri, prin care impozităm şi pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială.

Plenul comun a adoptat prevederile pentru impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu 354 de voturi 'pentru', o abţinere, iar 43 de parlamentari ai USR nu şi-au exercitat votul.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Iunie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste