Pensiile speciale vor fi impozitate

Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi pentru şi unul împotrivă, iar dacă nu este contestat la Curtea Constituţională legea merge la promulgare.

Pensiile speciale vor fi impozitate.

Deputaţii au decis impozitarea diferenţei între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Astfel diferenţa de la 2.000 până la 7.000 de lei se va impozita ca şi până acum cu 10%, în timp ce pentru sumele care depăşesc 7.000 de lei impozitul va fi de 85%.

Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi pentru şi unul împotrivă, iar dacă nu este contestat la Curtea Constituţională legea merge la promulgare.

Decizia impozitării progresive a pensiilor speciale a fost luată într-o procedură accelerată prin consensul tuturor grupurilor parlamentare.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la propunerea social-democraţilor.

Fostul ministru al muncii deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a dat asigurări că documentul respectă prevederile consutituţionale:

Lia Olguţa Vasilescu: Am respectat prevederile din legea pensiilor publice, dar dacă pensia magistratului, parlamentarului sau a cui o fi are o cotă de contribuţie de peste 7.000 RON până la acea cotă de contribuţie se aplică procentul de 10%. Nu poate nimeni să vină acum şi să spună la Curtea Constituţională că i s-a furat vreun drept.

Impozitarea pensiilor speciale a fost salutată şi de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Florin Roman: Sigur că la ora actuală probabil sunt foarte mulţi judecători, foarte mulţi procurori, foarte mulţi şefi din poliţie sau din armată care sunt supăraţi, dar ceea ce se întâmplă astăzi prin această propunere legislativă este că se face dreptate pentru militari, pentru poliţişti, unde discrepanţele între cei care au fost în teatrele de operaţiuni şi cei care stăteau la birouri, dar aveau grad de general erau imense.

Social-democraţii au cerut ca mâine la plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor unde va fi supusă aprobării rectificarea bugetară a Guvernului din luna aprilie să fie modificat şi statutul parlamentarilor, astfel încât prevederile proiectului privind impozitarea pensiilor speciale să fie aplicate şi aleşilor.

Proiect de lege privind liberarea condidiționată

Şi tot plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi în unanimitate un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiţionată condamnaţii care execută pedeapsa pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată şi exploatarea cerşetoriei.

Proiectul mai mai spune că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Recent, un bărbat care a comis cinci crime pentru care fusese condamnat pe viaţă şi care fusese eliberat condiţionat anul trecut din puşcărie a incendiat o adolescentă de 17 ani care îl reclamase pentru viol.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Iunie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste