Orban: Procentul de majorare a pensiilor depinde de starea economică

Şeful guvernului susține că economia a suferit din cauza situaţiei create de coronavirus şi a adăuga că, potrivit legii, după primul semestru al anului va fi prezentat raportul privind situaţia economică şi bugetară.

Pensiile din sistemul public vor creşte de la 1 septembrie, dar procentul de majorare va depinde de starea economiei, a declarat premierul Ludovic Orban, aseară, într-un interviu la România TV.

Şeful guvernului a amintit că economia ţării noastre a suferit din cauza situaţiei create de coronavirus şi a adăuga că, potrivit legii, după primul semestru al anului va fi prezentat raportul privind situaţia economică şi bugetară.

Abia atunci se vor putea face prognoze de evoluţie, a mai precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Vom face prognozele de evoluţie a economiei româneşti. De asemenea, vom vedea şi prognozele Comisiei Europene, care sunt făcute de instituţii internaţionale, şi, la baza deciziei pe care o vom lua, va sta realitatea economică şi capacitate efectivă de a susţine plata pensiilor. Repet, pensiile vor creşte, dar vor creşte cu atât cu cât permite economia; cu cât economia merge mai bine, cu atât pensiile vor putea creşte cu un procent mai mare.

Dublarea alocațiilor

Legat de dublarea alocaţiilor pentru copii, Ludovic Orban arătat că a fost o decizie populistă a Parlamentului, care nu este sustenabilă şi nu are fundament economic.

El a afirmat că Guvernul va încerca să mărească alocaţia pentru copii cu cât vor permite situaţia bugetară şi mai ales prognozele economice.

Pensiile speciale

În privinţa pensiilor speciale, premierul Ludovic Orban a precizat că, după consultarea motivaţiei Curţii Constituţionale, se va face o modificare a legislaţiei care să ţină cont de decizia magistraţilor, dar să şi readucă aceste pensii la un nivel cât mai apropiat de principiul contributivităţii.

Ludovic Orban consideră că judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze în acest caz, întrucât doi dintre cei care au decis neconstituţionalitatea abrogării pensiilor speciale au, de fapt, două astfel de beneficii.

Alegerile locale și parlamentare

În interviul televizat, şeful Guvernului s-a referit şi la viitoarele alegeri; cele locale ar putea fi organizate la sfârşitul lunii septembrie, iar cele parlamentare, pe 6 decembrie, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus.

Evaluările specialiştilor arată că, cel mai probabil, în iulie - august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă se respectă regulile.

Estimările privind valul al doilea sunt pentru 15 octombrie - 1 noiembrie, a mai precizat Ludovic Orban.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Mai 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste