Avocatul Poporului va ataca la CCR ordonanţa privind reforma în sănătate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat că sesizarea este pregătită şi va fi înaintată Curţii Constituţionale la începutul săptămânii viitoare.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională a României ordonanţa care modifică Legea privind reforma în sănătate.

Ea a apreciat că sistemul public va fi afectat de modificările aduse prin ordonanţă, pentru că nu sunt întrunite condiţiile de concurenţă loială cu sistemul privat.

Renate Weber a afirmat că sesizarea este pregătită şi va fi înaintată Curţii Constituţionale la începutul săptămânii viitoare.

Ea a precizat că noile prevederi ale ordonanţei ştirbesc dreptul oamenilor la servicii de sănătate publice. Sistemul public de sănătate va fi afectat, pentru că spitalele private nu vor fi nevoite să respecte rigorile legii în privinţa achiziţiilor publice, a spus Renate Weber, care a adăugat că accesul spitalelor private la bani publici pentru a oferi servicii de urgenţă este, de asemenea, o prevedere insuficient dezbătută.

Ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale, indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Documentul a fost aprobat de Guvern în ultima şedinţă înainte de moţiunea de cenzură.

Ministrul sănătăţii Victor Costache a apreciat că ordonanţa va revoluţiona pozitiv modul în care românii vor beneficia de servicii medicale.

Potrivit acestuia, pacienţii cronici sau cei care au nevoie de tratament medical de urgenţă se vor putea trata şi în spitalele private, fără să plătească.

Patronatul furnizorilor de servicii medicale private a anunţat, însă, că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi să nu mai ofere tratamente gratuite pacienţilor pentru căle-a fost interzis să perceapă coplata până în anul 2021.

Avocatul Poporului a anunţat că se gândeşte să atace la Curtea Constituţională şi ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia în materie de alegeri.

Între schimbări - posibilitatea de a vota la alegerile parlamentare în orice secţie, indiferent de localitatea de domiciliu.

Românii, care trăiesc în afara ţării, vor putea vota 3 zile, iar numărul de parlamentari pentru diaspora va fi dublat, potrivit acestei ordonanţe.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Februarie 2020
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste