Suplimentare de fonduri pentru ţările Uniunii Europene

Miniştrii europeni de finanţe au decis luni modul de funcţionare al Mecanismului European de Stabilitate financiară, care va avea o capacitate efectivă de creditare de 500 miliarde de euro.

Miniştrii europeni de finanţe au căzut de acord asupra principalelor elemente ale viitorului Mecanism Permanent de Stabilitate, care va înlocui, din iunie 2013, actualul Fond de Ajutorare a statelor din zona euro aflate în dificultate.


Împrumuturile care vor fi acordate statelor prin acest mecanism se vor face în condiţii foarte stricte şi în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional.


Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a explicat cum va funcţiona viitorul mecanism.  


"Mecanismul European de Stabilitate va fi o instituţie financiară internaţională, pusă la punct printr-un tratat între statele membre ale zonei euro, şi va avea sediul la Luxemburg. Mecanismul va avea un consiliu al guvernatorilor, care va fi organul suprem de decizie şi va lua deciziile majore. Pentru a-şi dovedi credibilitatea şi pentru a-şi asigura cele mai bune evaluări din partea agenţiilor de rating, Mecanismul de Stabilitate va avea un capital de 700 de miliarde de euro, dintre care 80 de miliarde de euro vor proveni de la statele membre ale zonei euro şi 620 de miliarde vor proveni din apeluri de capital şi din garanţii acordate de statele membre ale zonei euro", a declarat Jean-Claude Juncker.


Actualul fond a fost deja folosit pentru salvarea Irlandei şi există temeri că ar putea fi utilizat şi pentru Portugalia.


Noul fond va putea achiziţiona obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro, dar cu respectarea unor condiţii stricte.


În toate cazurile, împrumuturile vor fi acordate numai dacă în paralel va fi solicitată asistenţa FMI.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Martie 2011
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste