Isărescu: Nu există riscul ca România să cunoască o inflaţie galopantă

BNR a decis ieri să menţină rata dobânzii la nivelul de 2,5%, iar Mugur Isărescu a declarat că epoca stimulării creşterii economice prin consum trebuie să ia sfârşit.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a afirmat, ieri, că este posibil ca inflaţia în luna iunie să coboare sub 4% şi că nu există riscul ca România să cunoască o inflaţie galopantă.

Acest lucru nu se va întâmpla pentru România are bancă centrală, a mai declarat Mugur Isărescu la o conferinţă de presă.

BNR a decis ieri să menţină rata dobânzii la nivelul de 2,5%, iar Mugur Isărescu a declarat că epoca stimulării creşterii economice prin consum trebuie să ia sfârşit.

Mugur Isărescu: Pentru perioada următoare o provocare este cum asigurăm creştere economică în condiţii de consolidare fiscală. Chiar o provocare, pentru că până acum creşterea economică a fost stimulată de stimularea consumului. Nu mai este câmp să apeşi prea mult pe pedala aceasta şi atunci apare o problemă de fond: ce şi cine va stimula creşterea economică. Exemplu, domnul prim-viceguvernator Florin Georgescu are doi ani de zile de când subliniază importanţa reformelor structurale într-un domeniu foarte precise, firmele care lucrează în România să fie capitalizate cum trebuie, chiar în limitele prevăzute de Legea 31, care a rămas din 1990 sau '91.

Analistul Cornel Cojocaru consideră că veştile care vin de la BNR sunt foarte bune.

Cornel Cojocaru: Banca Naţională a României prognozează de altfel o scădere sub 4% a ratei inflaţiei în iunie. Cert este că, pentru cetăţean, şi investitor, şi antreprenor, rata inflaţiei se va menţine probabil în intervalul 3,5-4% până la sfârşitul anului. E o veste bună, pentru că asta arată o stabilitate.

Leul s-a apreciat, ieri, în faţa principalelor valute. BNR a anunţat un curs de 4,72 lei pentru un euro, în scădere cu 1,16 bani şi o referinţă de 4,18 lei pentru un dolar, cu 0,80 de bani sub cotaţia de miercuri. Tot ieri, indicele ROBOR la 3 luni a coborât de la 3,23 la 3,21%, cel mai mai scăzut nivel din ultimele trei luni.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 Iulie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste