Codul administrativ, adoptat prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul a adoptat marţi, prin ordonanţă de urgenţă, Codul Administrativ, după ce modul cum a fost adoptată prima formă în Parlament a fost declarat neconstituţional

Noul cod administrativ stabileşte între altele proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al guvernului în caz de remaniere sau de vacantare a postului, dar şi noi proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali ori luarea de hotărâri în consiliilor locale sau judeţene.

Vicepremierul Daniel Suciu spune că documentul nu este perfect, dar va putea fi îmbunătăţit prin amendamente în parlament.

Daniel Suciu: În ultimele două luni am avut întâlniri cu reprezentanţii tuturor actorilor din administraţie, toate structurile asociative în boardul cărora se află nu doar primari de la PSD, ne-au solicitat adoptarea Codului Administrativ. Criticile vizavi de justificarea urgenţei sunt folosite doar pentru a împiedica adoptarea acestui act normativ. Criticile vizavi de justificarea urgenţei sunt folosite doar pentru a împiedica adoptarea acestui act normativ.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră actul normativ un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ şi că trebuia adoptat numai după o dezbatere în Parlament, în urma unui amplu dialog social.

În opinia USR, documentul conţine prevederi controversate care favorizează aleşii locali, iar PNL îi va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, pe motiv că nu se justifică promovarea prin ordonanţă de urgenţă.

În schimb, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, Marian Oprişan, vorbeşte de un mare câştig pentru administraţie.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Iunie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste