Situaţie politică incertă la Chişinău

Situaţia politică de la Chişinău este incertă după ce Parlamentul şi preşedintele Igor Dodon au desemnat, ieri, un nou guvern, însă Curtea Constituţională a decretat că toate deciziile luate de legislativ nu sunt valide.

Guvernul a fost desemnat în urma formării unei coaliţii între pro-europenii din alianţa ACUM şi socialiştii preşedintelui filo-rus Igor Dodon.

Partidul Democrat, al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, care deţine în prezent puterea, refuză să recunoască noul guvern.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat ieri decretul de învestire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu, după ce cabinetul acesteia a primit votul Parlamentului, reunit într-o şedinţă de urgenţă, convocată tot ieri.

Şedinţa a fost boicotată de Secretariatul legislativului, iar clădirea a fost în semiîntuneric pe toată durata desfăşurării lucrărilor, la care au asistat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, dar şi alţi ambasadori din statele europene.

Tot ieri, noua majoritate din Parlamentul de la Chişinău, formată din Partidul Socialiştilor, de stânga, şi cele două componente ale Blocului ACUM, a ales-o pe socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în perioada
aşa-numitei "revoluţiei twitter" din 2009, în funcţia de şef al legislativului.

Totodată, Parlamentul i-a demis pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi pe directorul Centrului Anticorupţie, măsuri care fac parte din aşa-numitul pachet de dezoligarhizare convenit de ACUM şi Socialişti.
Curtea Constituţională a invalidat însă numirea Maiei Sandu în funcţia de premier şi a declarat drept neconstituţională numirea guvernului şi toate celelalte decizii luate de Parlament.

Curtea consideră că Parlamentul s-a întrunit după expirarea celor trei luni de la validarea alegerilor din 24 februarie şi că preşedintele Dodon ar fi trebuit să decidă dizolvarea legislativului în vederea convocării de alegeri anticipate.

De asemenea, Partidul Democrat, care controlează guvernul în exerciţiu, a anunţat că nu recunoaşte deciziile Parlamentului şi i-a acuzat pe deputaţii care au participat la şedinţă de tentativă de uzurpare a puterii în stat. PDM cere alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, acuzându-l pe şeful statului, Igor Dodon, de trădare de ţară.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, vizat de pachetul de dezoligarhizare, a anunţat că au fost luate măsuri ca instituţiile statului să funcţioneze fără probleme.

Mai mulţi protestatari şi-au instalat corturi în faţa Guvernului, Ministerului de Interne şi Procuraturii Generale. Uniunea Europeană a emis o declaraţie de presă în care îndeamnă la calm după evenimentele politice de la Chişinău.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Iunie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste