Peste 250.000 de persoane au participat la întâlnirile cu Papa Francisc de la Şumuleu Ciuc şi Iaşi

Peste 250.000 de oameni au luat parte ieri la întâlnirile cu Papa Francisc de la Şumuleu Ciuc şi Iaşi.

De-a lungul zilei, Suveranul Pontif a făcut apel la dialog, fraternitate, iubire şi credinţă, iar pelerinii l-au aşteptat cu răbdare şi l-au primit cu emoţie.

La Şumuleu Ciuc, în inima Transilvaniei, acolo unde are loc anual cel mai mare pelerinaj de Rusaliile Catolice din Europa Centrală şi de Est, Papa Francisc i-a îndemnat pe cei o sută de mii de pelerini de diverse etnii să convieţuiască în pace şi să meargă pe calea împăcării.

Papa Francisc: Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti, deopotrivă. Participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii.

La Iaşi Papa a binecuvântat 800 de bolnavi în Catedrala "Sfânta Maria Regină".

La întâlnirea de la Iaşi cu familiile şi tinerii Suveranul Pontif le-a spus acestora că simte "căldura de a fi în familie".

Papa i-a salutat în limba română pe cei 150 de mii de oameni prezenţi la Iaşi în faţa Palatului Culturii şi a citat din poetul naţional Mihai Eminescu.

Papa Francisc: Toţi înflorim când ne simţim iubiţi, pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum  spuneau cele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: "Fiii tăi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele".

Pe tot parcursul zilei, localnicii din oraşele pe care le-a vizitat Papa Francisc, dar şi pelerinii din România sau din străinătate i-au făcut acestuia o primire călduroasă, chiar dacă vremea nu a fost foarte bună, iar Suveranul Pontif le-a răspuns ca întotdeauna cu zâmbetul pe buze.

"Eu sunt preot ortodox şi mă bucur de Sfântul Părinte că aduce pace şi împreună lucrarea pe pământul acesta, că nu luăm cu noi nimic".

"Întâlnirea cu Sfântul Părinte este un moment de mare bucurie şi de mare sărbătoarea pentru noi, pentru întreaga biserică, dar şi pentru întraga Românie. Să mergem împreună!"

"Eu sunt poloneză. Este o bucurie foarte mare că vrem să trăim acest moment cu intensitate, de aceea am venit şi aici să stăm cu el, să ne bucurăm".

"Noi suntem creştini ortodocşi şi am venit din Republica Moldova să fim alături de această personalitate. Am fost şi în vizită când a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Cred că ar bine toate religiile să fie împăcate, aş zice eu", au spus oamenii veniți la întâlnirea cu Papa Fracisc.

Astăzi Suveranul Pontif îşi va încheia vizita de trei zile în România, nu înainte de a oficia, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, slujba de beatificare a şapte episcopi greco-catolici, care au murit din cauza prigoanei regimului comunist, şi de a se întâlni cu membri ai comunităţii rome.

Foto: Marius Toghină

Fotografie din Carul de transmisie al Radio România


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Iunie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste