George Bologan, ambasadorul României în Italia

România "nu trebuie să se mai simtă la granitele Uniunii Europene, ci în centrul unei zone din ce în ce mai strategice pentru Europa".

În seria evenimentelor pe care Ambasadele și Birourile de promovare economică a României din capitalele UE le organizează pentru a promova prioritățile președinției României la Uniunea Europeană, la Roma, Federația italiană a băncilor, companiilor de asigurări și a companiilor financiare a organizat un seminar despre prioritățile economice ale acestui semestru, prezentate de ambasadorul României în Italia, George Bologan.  

George BologanFederația italiană a băncilor, a companiilor de asigurări și a companiilor financiare a organizat acest moment care ne-a ajutat să prezentăm prioritățile financiare și economice ale președinției României la Uniunea Europeană cu un accent special pe prioritățile financiare Ecofin, prioriatea care este de interes pentru toată lumea a cadrului financiar multianual, prioritățile comerciale și relațiile economice bilaterale. Am menționat faptul că există un interes accentuat vis-a-vis de cadrul financiar multianual, deoarece acesta are un rol foarte important în susținerea obiectivelor politice ale Tratatelor, precum și în ceea ce privește politica de coeziune sau politica agricolă comună, dar, de asemenea, este important pentru gestionarea noilor provocări.

Ceea ce încercăm ca Ambasada este să punem în lumină eforturile pe care țara noastră le face  în mod aplicat și punctual pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor statelor membre și modul în care oferim în același timp și soluții. Cred că, de asemenea, aceste întâlniri sunt binevenite pentru a stimula interesul diferiților actori pentru Uniunea Europeană aducând în atenția opiniei publice beneficiile în lungul istoriei pe care Uniunea Europeană le-a adus pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea socială a spațiului european.

Reporter: S-ar putea spune că a fost un seminar foarte interesant și chiar ați fost disponibil, foarte deschis pentru întrebările participanților, întrebări deloc ușoare.

George Bologan: Există firește o curiozitate. Suntem într-o perioadă - aș numi-o - interesantă a istoriei UE și o perioadă solicitantă pentru președinția României: vorbim despre procesul Brexit, despre alegerile pentru Parlamentul European, viitoarea Comisie Europeană, negocierea cadrului financiar multianual, așa cum am menționat. Firește toate aceste lucruri prezintă un inters și atâta vreme cât noi discutăm despre problemele europene înseamnă că suntem interesați și recunoaștem valoarea pe care Uniunea Europeană a adus-o dezvoltării statelor membre.

De asemenea, cred că este important să prezentăm conceptul, coeziunea, conceptul, motto-ul președinției noastre – tocmai pentru a identifica soluții și a aduce în spațiul public raportarea la valori, pentru că atunci - așa cum am spus și astăzi - când se ia o decizie trebuie să ne raportăm la ceva; raportându-ne la acest element coagulant al Uniunii Europene care este coeziunea, cred că toți actorii și factorii decidenți vor fi în măsură să găsească soluțiile necesare pentru a depăși momentele de impas pe care Uniunea Europeană le-a întâmpinat în ultima perioadă.

De asemenea, cred - în ce ne privește - că este deopotrivă binevenit ca să subliniem care au fost contribuțiiile politicilor europene la creșterea calității vieții, iar acolo unde sunt greșeli - și acestea au fost identificate – să fie îndreptate prin dialogul politic și cel diplomatic. 

Reporter: Ați vorbit despre președinția României la Consiului Uniunii Europene și în Parlamentul de la Roma.

George Bologan: Da. Am fost invitat de către comisiile de politică extrenă și afaceri europene fie din Camera Deputaților, fie din Senatul Parlamentului italian unde la fel am expus prioritățile președinției României în acest semestru și am răspuns diferitelor întrebări puse de parlamentarii italieni. S-a pus mult accent pe problema emigrației, în special a emigranților economici - cum sunt cei care vin din Africa; de asemenea, s-a dezvoltat - în discuțiile pe care le-am avut - foarte mult unul din pilaștrii, unul dintre punctele cele mai importante ale președinției: Europa ca actor global și un alt pilon al președinției pentru care s-a manifestat o atenție sporită a fost Europa siguranței. Sunt două teme principale ale președinției României și acestea două au fost foarte mult dezbătute și primite cu interes și chiar apreciate de către partea italiană.

Reporter: În semestrul european, că ați menționat mai devreme de migrație, România a preluat deja o parte din migranții care au ajuns aici în sudul Italiei.

George BologanEste o atitudine pe care o putem trata din punct de vedere al principiului solidarității europene. Italia se confruntăcu aceste probleme legate de imigrație. Nu este firesc ca un stat partener să rămână fără sprijin din partea celorlalte state. Este vorba de o frontieră de sud a UE, la fel cum România asigură o parte a frontierei estice a UE și împreună cu Italia, mai ales dupăvizita ministrului de interne Salvini la Bucuresti, avem programe convergente pentru securizarea frontierelor Uniunii. Când vorbim despre imigranti este o problemă nu doar delicată. Aici intervin principiile europene, aspecte umanitare, tratatele internaționale, unele dintre ele care nu corespund în acest moment nevoilor pe care state membre, precum Italia sau Grecia le au în fața acestui val de imigranți economici, care vin din continentul african.

Seminarul a fost deschis de secretarul general al Federației italiane a băncilor, companiilor de asigurări și a companiilor financiare, Paolo Garonna.

Paolo Garonna: Noi privim cu mare interes și susținere această primă experiență a președintiei UE în România, o țară antică, dar atât de tânără dacă privim staff-ul membrior români de la Uniunea Europeană. Am citit cu mult interes programul si am constatat ca este foarte ambițios: găsinm în el cuvinte, care nu erau in celelalte programe, sau dacă existau, nu fost atât de evidențiate .Se vorbeste de o largire a viziuni, se vorbeste de multe zone din est si sud-est, ce sunt importante atat pentru Romania cat si pentru Italia, care este la rascrucea intre est- vest- nord-sud. Se vorbeste despre rolul international al Uniunii Europene, intr-un cadru global ce ne ofera din ce in ce mai multe provocari, dar si multe amenintari. Așadar, eu cred că marea provocare pentru Romania si  pentru aceasta presedinție este aceea de a reconcilia aceste rezolutii atât de inalte, iar summitul de la Sibiu va fi o reflectie spre viitor destul de importanta, o reflectie de integrare cu o realitate destul de dificila,  atat cat priveste situatia Brexit-ul, cat si punctul de vedere privind economia, alegerilor europene, etc. Insa eu cred ca pasiunea, angajamentul european, experienta Romaniei si a tinerilor romani din acest program, vor fi factori importanti care vor contribui la succes.

Reporter: Care ar fi, după părerea dvs, benefeciile pe care România le-ar putea obține după acest semestru european?

Paolo GaronnaÎn special atragerea atentiei Uniunii Europene mai mult spre zona sud-est, spre acest teritoriu mai larg al Europei. In aceasta dimineata am vorbit si despre dezbaterile caucaziene si cum Europa ar putea acționa, investi in acele zone, pentru ca si aceea este o realitate europeana. S-a vorbit despre cum se poate dezvolta un raport de parteneriat dintre Marea Neagra, partea orientala si euro-mediteraneana.
Eu cred ca din acest punct de vedere, România nu trebuie sa se mai simtă la granițele Uniunii Europene, însă trebuie să se simtă în centrul unei zone din ce in ce mai strategică pentru Europa.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 31 Ianuarie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste