România rămâne cea mai scumpă piaţă de energie din regiune

România rămâne şi astăzi cea mai scumpă piaţă din regiune, alături de Ungaria, cu un preţ mediu de 62 de euro pe MW.

Preţul mediu al energiei a scăzut la bursă până la 291 de lei pe MW, cu 25% mai mic decât cel de ieri, de 390 de lei pe MW, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM.

România rămâne şi astăzi cea mai scumpă piaţă din regiune, alături de Ungaria, cu un preţ mediu de 62 de euro pe MW.

Cu excepţia orelor de noapte, România a importat energie pe tot parcursul zilei de ieri, cu valori maxime de peste 1.500 de MW la oră de vârf, potrivit Transelectrica.

Preţul pe piaţa pentru ziua următoare a atins săptămâna aceasta un maximum istoric de 507 lei/MW, iar analiştii spun că perspectivele pe termen mediu nu sunt optimiste. Un motiv punctual este faptul că producătorii cei mai ieftini, în speţă Hidroelectrica şi eolienele, nu pot livra suficient din cauza condiţiilor meteo, aşa că producem scump, utilizând gaze şi cărbuni.

Greva de la Complexul Energetic Oltenia a fost o altă problemă.

Gabriela Moroianu, analist Focus Energetic: Pentru iarna aceasta, guvernul a hotărât că la Complexul Energetic Oltenia sunt suficiente stocuri de numai 900.000 de tone, adică, practic, aproape de jumătate faţă de anul trecut. Evident că în momentul în care minerii au intrat în grevă şi nu au mai produs, stocurile s-au diminuat spre zero.

Pe de altă parte, analiştii spun că apar primele semne ale ordonanţei de guvern din decembrie, cea care impune taxa de 2% companiilor din energie şi reintroduce preţurile reglementate.

Gabriela Moroianu: Pentru că încă nu se ştie exact cum vor fi transpuse prevederile din ordonanţa de urgenţă, producătorii, la fel ca şi furnizorii, sunt cumva în expectativă, drept pentru care nu se mai fac tranzacţii decât pe piaţă pentru ziua următoare, care este una dintre cele mai scumpe pieţe. Nu se mai tranzacţionează aproape nimic pe celelalte pieţe. De exemplu, vând astăzi energia pe care mă gândesc că o voi produce la sfârşitul anului acesta.

În fine, sistemul energetic românesc dă semne de slăbiciune chiar dacă avem un consum zilnic normal, de până în 9.000 de MW. Motivul de fond este faptul că în ultimii 25 de ani statul nu a mai încurajat investiţiile.

Gabriela Moroianu: Un mit, care s-a destrămat în aceste zile este acela că România este un factor de stabilitate în zonă, cel puţin din punct de vedere energetic.

Zilele acestea, producţia de energie a fost susţinută cel mai mult de unităţile care utilizează gaz şi cărbuni, urmată de Hidroelectrica şi Nuclear-Electrica.

Eolienele au funcţionat la o cincime din capacitate, iar fotovoltaicul a produs extrem de slab.

Pe acest fond, importurile au fost record, aproape 2.000 MW pe anumite segmente orare./avladucu


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Ianuarie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste