Daniel Zamfir solicită BNR să schimbe modalitatea prin care se stabileşte indicele ROBOR

ROBOR-ul, adică indicatorul de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei, se stabileşte în urma unui mecanism decis de BNR, spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, care arată că mecanismul este viciat.

Preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, solicită Băncii Naţionale să schimbe modalitatea prin care se stabileşte indicele ROBOR, pe care politicianul îl consideră drept rezultatul unei înţelegeri între bănci şi nu al pieţei libere.

Criticile senatorului ALDE au la bază informaţii din piaţa bancară, precum şi un raport al Consiliului Concurenţei din urmă întocmit acum zece ani, care nu a fost dat publicităţii.

ROBOR-ul, adică indicatorul de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei, se stabileşte în urma unui mecanism decis de BNR, spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, care arată că mecanismul este viciat, iar Banca Naţională ştie şi are datoria de a interveni.

Indicele ROBOR este aranjat şi trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, susţine Daniel Zamfir, care precizează că ROBOR-ul se stabileşte nu în funcţie de tranzacţiile zilnice, ci raportat la cotaţiile care au loc timp de 15 minute într-o zi.

Sunt bănci care contează intenţionat la valori foarte mari, pentru a influenţa ROBOR-ul, mai spune Daniel Zamfir, care consideră că această valoare este una trucată.

Daniel Zamfir: Băncile acţionează concertat, ca să ridice ROBOR-ul, ca să-şi acopere pierderile din speculaţiile valutare cumva. Cum? E foarte simplu, ridici ROBOR-ul, creşte rata pe care oamenii care au credite în lei o plătesc şi uite aşa, ne acoperim găurile pe care le-am făcut în altă parte, le acoperim cu această creştere ROBOR-ului. E foarte simplu. Sunt bănci care cotau între 14 şi 38%, altele între 14 şi 99. Evident că dacă erau bănci care cotau cu 38%, cel care cota cu 99% a cotat absolut aberant, nu a cotat ca să tranzacţioneze în realitate, ci pur şi simplu ca să crească media la care să se stabilească acest ROBOR. Restul era doar o trucare a mecanismului, ca să ridice indicele ROBOR, să-şi acopere găurile din altă parte.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir declară că pe 29 ianuarie îi aşteaptă la audieri în Comisia Economică din Senat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru a discuta despre cotaţiile şi modul în care se stabileşte ROBOR-ul.

Piaţa ROBOR funcţionează de mai bine de zece ani, iar mecanismul acesteia este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanenţă de BNR, a afirmă purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu.

Într-o intervenţie la Digi 24, Dan Suciu a apreciat că senatorul ALDE Daniel Zamfir face "un lung şir de confuzii".

Dan Suciu: Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung şir de confuzii şi greşeli şi rele interpretări cu care ne-am obişnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toţii în această confuzie totală pe care încearcă să o lanseze. Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară. În jurul acestei dobânzi de politică monetară se stabileşte culoarul de variaţie. În funcţie de acest culoar de variaţie variază ROBOR-ul în piaţă. Aşa funcţionează piaţa în toată lumea. Dacă domnul Zamfir are probleme de înţelegere a pieţei, eu îl înţeleg, pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Ianuarie 2019
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste