Executivul promite noi măsuri de sprijinire a Educației

Executivul va lua noi măsuri de sprijinire a educaţiei , a anunţat, la Alba Iulia, premierul Viorica Dăncilă.

Guvernul a semnat un nou acord cu sindicatele din învăţământ prin care se angajează să crească cu cel puţin 15% sumele alocate acestui domeniu, astfel încât Educaţia să primească şase procente din Produsul Intern Brut.

Documentul, adoptat la şedinţa solemnă a executivului de la Alba Iulia, mai prevede devansarea creşterilor salariale şi facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc la sate.

Executivul va lua noi măsuri de sprijinire a educaţiei , a anunţat, la Alba Iulia, premierul Viorica Dăncilă.

Mai mult, a fost semnat şi un acord cu liderii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, fiind prevăzută o majorare cu cel puţin 15% a sumelor destinate finanţării educaţiei, astfel încât să se ajungă la cel puţin şase procente din PIB.

De asemenea, creşterile salariale prevăzute până în 2022 vor fi devansate cu doi ani.

Premierul a mai anunţat şi alte măsuri: Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice; acordarea unei sume de până la 5.000 de euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei pentru personalul didactic din mediul rural; acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe; acordarea unei prime de instalare, în cuantum de trei salarii medii brute pe economie, pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural. Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.

Prin acelaşi acord statul ar urma să construiască şi cel puţin o mie de grădiniţe cu program sportiv, dar şi să sprijine crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată iniţia sau finaliza proiecte de investiţii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Decembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste