Proiectul Legii pensiilor intră la dezbateri de Senat

Proiectul Legii pensiilor urmează să fie dezbătut şi votat, astăzi, de Senat, ca primă Cameră sesizată în acest caz.

Săptămâna trecută, Comisia pentru muncă a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege, fără modificări importante faţă de forma adoptată de Executiv.

Proiectul de lege vizează eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.

Proiectul defineşte pensionarul ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Printre principalele reglementări se regăsesc extinderea sferei perioadelor necontributive, asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durată normală de studii.

Redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale sau introducerea unei noi prestaţii, şi anume, ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie.

Poiectul de lege intră în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată, fără modificări majore.

Fostul ministru de resort, Olguţa Vasilescu, spunea săptămâna trecută că nu au fost acceptate schimbări semnificative, faţă de varianta propusă de guvern, pentru a nu exista riscul ca această lege să devină imposibil de aplicat.

Pe de altă parte, senatorul USR Florina Presadă critica legea şi vorbea despre inechitatea ei, în condiţiile în care rămân în vigoare pensiile speciale.

Opoziţia a susţinut în cadrul dezbaterilor păstrarea pensiilor speciale doar pentru militari şi magistraţi.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Noiembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste