Legea pensiilor intră în dezbaterea Senatului

Legea pensiilor intră în această săptămână în dezbaterea Senatului, după ce a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate.

Reprezentanţii guvernului au dat din nou asigurări că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare rămân neschimbate.

Opoziţia contestă însă proiectul despre care spune că nu rezolvă inechităţile din sistem. Alina Bordeiaşu prefaţează săptămâna parlamentară.

În Comisia de la Senat nu s-au făcut modificări semnificative faţă de varianta propusă de guvern, pentru a nu exista riscul ca această lege să devină imposibil de aplicat, spunea ministrul muncii, Olguţa Vasilescu.

Olguţa Vasilescu: Pentru că vrem o lege mai bună nu am acceptat niciun fel de amendament care însemna un impact mai mare al legii pentru că orice ban în plus peste suma deja dublă a bugetului asigurărilor ar duce la inaplicarea legii şi cred că nu se dorim niciunii acest lucru, ne dorim pensii dublate faţă de anul 2016 şi prin această lege asta se întâmplă.

Senatorul USR Florina Presadă a vorbit despre inechitatea din această lege. Ea spunea că românilor nu li se face dreptate pentru că rămân în vigoare pensiile speciale.

Florina Presadă: Este inadmisibil ca parlamentarii puterii să ceară persoanelor care au avut un accident de muncă un stagiu minim de cotizare pentru ca ele să poată beneficia de o pensie de invaliditate şi să nu ceară o minimă contribuţie celor care beneficiază de pensiile speciale. S-a omis din această lege şi s-a omis în mod voit o cale de atac a deciziilor de pensionare. Pensionarii sunt trimişi direct la judecată, urmând ca ei să suporte costurile acestor demersuri.

Opoziţia a susţinut păstrarea pensiilor speciale doar pentru militari şi magistraţi. Proiectul de lege adoptat de guvern prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021.

Ministrul Muncii dădea asigurări că nicio pensie aflată în plată nu va scădea.

De asemenea, la Senat, în calitate de for decizional, vor ajunge în această săptămână ordonanţa de urgenţă ce modifică legile justiţiei, dar şi ordonanţa ce vizează înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Noiembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste