Comunitatea românilor din Ungaria sărbătoreşte Centenarul la Gyula

"Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei române în eliberarea Budapestei de trupele bolşevice" este tema conferinţei care se va desfăşura la Gyula.

Reprezentanţii comunității românești din Ungaria vor marca Centenarul Marii Uniri la Gyula.

Evenimentul, care se va desfasura sâmbătă, 17 noiembrie, face parte din seria manifestărilor dedicate celor 100 de ani de la reîntregierea României şi reuneste  oficialități și personalități marcante ale culturii din marile centre universitare ale României, parlamentari români si autorităţi locale.

"Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei române în eliberarea Budapestei de trupele bolşevice”,  este tema conferintei ştiinţifice de la  Gyula, organizată de  Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Centrul pentru politici locale şi publicaţia din Ungaria, Foaia Românească pentru Românii de Pretutindeni.

Reprezentanţi ai unor centre universitare de prestigiu din România, precum Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj, Universitatea din Oradea, sau Universitatea de  Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice din Târgu Mureș vor vorbi despre "Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire”, "Structuri militare române versus bolșevismul ungar în  anul 1919" şi "Elita ecleziastică greco-catolică orădeană și Marea Unire”. 

La eveniment şi-au anuntat participarea parlamentari români, diplomnaţi , dar si autorităţi locale, printre care  viceprimarul Capitalei Unirii, Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Evenimentul are şi o componentă dedicată etnicilor români din Ungaria. Astfel, va avea loc  și o festivitate în cadrul căreia membrii reprezentantivi ai comunității de români din Ungaria, inclusiv directorii de școli în care se învață în limba română, vor fi premiați de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni,  după care sunt programate o proiecţie  de film despre Marea Unire de la 1918 si  vernisajul expoziției ,,1918 – Anul Întregirii României”.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni , instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României precum şi dezvoltarea de activităţi specifice, în beneficiul culturii, al civilizaţiei naţionale şi al imaginii României în lume.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Noiembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste