Scăderea populaţiei României va afecta negativ sistemul de pensii

Două instituţii au lansat astăzi un studiu legat de sistemul ideal de pensii.

Scăderea populaţiei României, atât prin sporul negativ, cât şi prin migratie, va afecta negativ sistemul de pensii, au declarat astăzi specialiştii prezenţi la o reuniune de profil.

Două instituţii au lansat astăzi un studiu legat de sistemul ideal de pensii.

Au fost prezentate cu această ocazie zece principii de bază.

Între acestea figurează stabilirea de către guvern a unor obiective clare pentru întregul sistem, dar şi a unui nivel minim de pensie şi de finanţare a sistemului.

Preşedintele CFA România, Adrian Codârlaşu, cu o radiografie a primilor doi piloni de pensie. 

Adrian Codârlaşu: Pilonul I deja este în deficit. Probabil acest deficit va continua să crească şi în condiţiile trendului demografic, pe un orizont de 20 - 30 de ani, probabil va deveni nesustenabil. Avem un sistem de pensii private obligatorii, pilonul II. Datorită situaţiei financiare a guvernului, deci a deficitului bugetar, contribuţia la acest fond a fost redusă la 3,75, prin urmare, această reducere a contribuţiei va avea un impact asupra activelor viitoare ale fondurilor de pensii de pilon II, incluisv asupra activelor financiare de care vor beneficia cei care contributează la acest sistem. 

Pilonul III, cel cu contribuţii facultative, este foarte puţin folosit în România, mai spune Adrian Codârlaşu.

Aceasta, din cauză că un alt aspect care influenţează securitatea financiară este legat de economisirea voluntară, care la noi în ţară este foarte redusă, pe fondul unei educaţii financiare precare a populaţiei, transmite reporterul Iulian Olescu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Octombrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste