Reacţia MAE la declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin

Ministerul român de Externe reacționează la declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a avertizat că dacă SUA amplasează rachete în Europa, Rusia va trebui să răspundă simetric.

Ministerul român de Externe consideră că este complet irelevantă invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu, în actualul context legat de Acordul privind armele nucleare cu rază medie de acţiune, INF, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul acestuia.

Reacţia Ministerului de Externe de la Bucureşti vine după ce ieri, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că dacă Statele Unite, în urma retragerii din Tratatul INF, amplasează rachete în Europa, Rusia va trebui să răspundă simetric.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă intenţia Statelor Unite de a se retrage din INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi ani, a prevederilor documentului.

Diplomaţia română aminteşte, într-un comunicat, că a precizat constant că întreg conceptul scutului antirachetă al NATO are un caracter pur defensiv şi reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale.

Federaţia Rusă a primit toate asigurările şi explicaţiile necesare atât din partea României, cât şi din partea NATO.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Octombrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste