Probleme la secții de vot din sectorul 3 și din Teleorman

Câteva secţii de votare din sectorul 3 al capitalei şi o secţie dintr-o localitate din judeţul Teleorman nu s-au deschis încă pentru referendum.

În sectorul 3, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare nu au preluat materialele necesare votării sau nu s-au prezentat la secţia de vot.

În localitatea din Teleorman urmează să fie desemnat un alt preşedinte de secţie, după ce preşedintele iniţial a anunţat că a avut un deces în familie.

48 de incidente electorale au fost înregistrate în perioada campaniei pentru referendum, majoritatea având legătură cu amplasarea ilegală a unor bannere, afişarea mijloacelor de propagandă în alte locuri decât cele prevăzute de lege sau distrugerea afişelor electorale, a anunţat în această dimineaţă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 3.500 de lei.

Monica Dajbog a vorbit şi despre contravenţiile şi infracţiunile electorale prevăzute de Codul Penal care se aplică şi în cazul unui referendum.

Monica Dajbog: Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, debunuri, în scopul determinării unei persoane să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are drept sau care utilizează un act de identitate nul or fals sau un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturri. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează persoana care votează fără a avea acest dept sau votează de două sau mai multe ori. Încălcarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 Octombrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste