Proiectul noii legi a pensiilor merge mai departe, conform calendarului de adoptare

Susţinut de guvern, proiectul noii legi a pensiilor urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistem, care au făcut ca persoane cu aceeaşi vechime, pregătire, aceeaşi cotizaţie, să aibă pensii diferite.

Proiectul noii legi a pensiilor merge mai departe, conform calendarului de adoptare, după ce săptămâna aceasta guvernul a discutat subiectul pentru prima dată cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.

Sindicatele au obţinut promisiunea că vor putea veni cu amendamente în cele trei luni de dezbateri parlamentare, iar cel puţin una dintre asociaţiile patronatelor şi-au exprimat clar susţinerea pentru viitoarea lege.

Susţinut de guvern, proiectul noii legi a pensiilor urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistem, care au făcut ca persoane cu aceeaşi vechime, pregătire, aceeaşi cotizaţie, să aibă pensii diferite.

Iniţiatorii legii spun că nicio pensie nu va scădea, ci din contră.

Astfel, premierul Viorica Dăncilă spunea că noul proiect va asigura sustenabilitatea sistemului de pensii şi va aduce o creştere substanţială în buzunarele pensionarilor.

"Este un proiect bun, care rezolvă în primul rând inechităţile din sistemul public de pensii şi care va duce la creşteri substanţiale ale pensiilor. Astfel, punctul de pensie a crescut cu 26% - de la 871,5 lei la 1.100 lei -, iar pensia minimă garantată a crescut la 640 de lei", a spus Dăncilă.

Proiectul este susţinut şi de Patronatul Naţional Român, al cărui vicepreşedinte, Dan Matei Agaton, s-a pronunţat pentru punerea lui în practică.

"Credem că s-a dezbătut prea mult. Ajunge! În fiecare seară, la toate televiziunile, în toată media, pensiile, pensiile, pensiile. Gata! Un an de zile e mult prea mult pentru o lege. E o lege bună, aduce bani unor oameni care au nevoie /.../", a susținut Dan Matei Agaton.

După mai mult de patru ore de discuţii la Palatul Victoria, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, sindicaliştii au spus că negocierile au adus o serie de clarificări, dar şi promisiuni că proiectul legii pensiilor va fi completat cu alte proiecte de acte normative.

Astfel, liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a mai explicat că pensiile speciale ar putea fi limitate, iar veniturile realizate prin cumul, pensie+salariu, limitate.

"Cumulul dintre pensia sau indemnizaţiile speciale, împreună cu Pilonul I, adică pensia contributivă, în cumul, să nu depăşească o anumită valoare. Propunerea noastră a fost undeva de 10-12 ori faţă de pensia medie, ceea ce astăzi ar însemna... Sau în 2021, ar însemna, grosso modo, undeva până la 20.000 de lei", a susținut Bogdan Hossu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Septembrie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste