Toader: Preşedintele României este obligat să aplice decizia CCR, după publicare

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat astăzi, la Timişoara, că preşedintele României are obligaţia de a pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, imediat după publicarea acesteia în "Monitorul Oficial".

Toader a precizat că hotărârea, indiferent de modul în care este motivată de Curte, nu poate afecta independenţa procurorilor.

Ministrul justiţiei Tudorel Toader a declarat că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toată lumea, fără excepţie, şi că obligaţia preşedintelui de a semna decretul de revocare din funcţie a şefei DNA se impune din momentul în care decizia Curţii este publicată în "Monitorul Oficial".  

Aşadar, a explicat ministrul justiţiei, hotărârea Curţii produce efecte juridice din momentul publicării.

Tudorel Toader a precizat că în Constituţie nu se stipulează un termen anume pentru aplicarea deciziei şi a adăugat că nu sunt întrevăzute nici sancţiuni, în cazul în care nu este respectată hotărârea Curţii, dar acesta şi-a exprimat credinţa că preşedintele Klaus Iohannis nu va da românilor un semnal de nerespectare a constituţiei şi că va semna decretul de revocare din funcţie a şefei DNA.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că decizia Curţii Constituţionale a României, indiferent de modul în care este motivată, nu poate afecta independenţa procurorilor. La această oră, conferinţa de presă este în plină desfăşurare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 7 Iunie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste