Chișinăul ar putea primi 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

Europarlamentarul român, Andi Cristea, s-a arătat încrezător că Republica Moldova va primi asistenţa deoarece a îndeplinit condiţiile pentru obţinerea primei tranşe.

Prima tranşă din ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru Moldova ar putea fi eliberată până la alegerile locale de la Chişinău din 20 mai.

Declaraţia aparţine Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, europarlamentarului român Andi Cristea.

Decizia privind alocarea banilor trebuie să o ia Comisia Europeană, iar întârzierea ar fi legată de sistemul electoral mixt adoptat de autorităţile de la Chişinău în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a precizat Andi Cristea.

Totodată, eurodeputatul român s-a arătat încrezător că Republica Moldova va primi asistenţa deoarece a îndeplinit condiţiile pentru obţinerea primei tranşe.

În privinţa relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles şi a îndeplinirii angajamentelor pe care şi le-a asumat Republica Moldova, Andi Cristea a declarat că este o evoluţie mixtă.

Anumite reforme au fost realizate, dar mai sunt şi multe restanţe, printre care cele din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.

"Vedem un tablou mixt, sunt elemente de progres, sunt şi restanţe, este important ca autorităţile din Republica Moldova să facă o prioritate din procesele mai dificile precumn reforma justiţiei. Constatăm progrese importante în arii precum reforma administrativă, măsuri pentru mediul de afaceri şi măsuri sociale", a spus Andi Cristea.

La Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova sunt abordate subiecte precum stadiul de implementare a acordului de asociere, stabilitatea sistemului bancar, reforma administrativă, comunicarea cu societatea civilă, situaţia în domeniul audioviozualului.

Discuţiile şi prezentarea situaţiilor către autorităţile de la Chişinău ar putea contribui la adoptarea deciziei privind alocarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare - consideră copreşedintele din partea Republicii Moldova, deputatul Eugen Carpov.

"În cadrul reuniunii avem mulţi colegi şi din guvern care prezintă stadiul actual pe diferite domenii. Încercăm să scoatem majoritatea întrebărilor care există din partea parlamentarilor europeni, astfel ca în continuare forurile europene să adopte deciziile corespunzătoare şi banii să vină pentru cetăţenii Republicii Moldova", a spus Eugen Carpov.

Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - UE exercită controlul paralmentar asupra implementării Acordului de Asociere şi reprezintă un forum de dezbateri şi schimb de opinii într-un vast spectru de domenii. Reuniunea de astăzi a Comitetul Parlamentar de Asociere ar putea fi ultima din mandatul actualului parlament de la Chişinău, dar şi a legislativului european.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 Aprilie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste