Kovesi: Protocolul dintre Parchet și SRI nu a dat drepturi în plus celor două instituții

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, declară că acest protocol era necesar şi că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat documente similare.

Protocolul semnat în 2009 de Parchetul General cu Serviciul Român de Informaţii nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, colaborarea dintre ele bazându-se pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe mai multe acte normative şi hotărâri ale CSAT, spune procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, într-o primă reacţie după desecretizarea documentului.

Ea a precizat, într-un interviu acordat redactorului RRA, Mădălina Verman, că acest protocol era necesar şi că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat documente similare.

"Acest protocol nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, iar tot ceea ce este scris în protocol sunt obligaţii legale prevăzute în lege. Prin acest protocol doar s-a creat o procedură unitară pentru ca toată lumea să lucreze în acelaşi sens. Aplicarea legii se făcea diferit şi de aceea s-a simţit nevoia armonizării procedurilor. Acesta este motivul pentru care nu doar Ministerul Public a încheiat un protocol cu SRI, ci sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI", a spus Laura Codruţa Kövesi.

Între timp, într-un comunicat emis ieri, Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită atât Parchetului General, cât şi SRI, să publice toate protocoalele sau înţelegerile de cooperare pe care le-au încheiat structurile din subordinea lor din 1990 până în prezent.

De asemenea, solicită Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să publice toate hotărârile care au legătură cu justiţia pe care le-a emis din 1990.

Cele două asociaţii ale magistraţilor afirmă că prin acceptarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI, procurorii şi parchetele au cedat independenţa lor operaţională SRI-ului.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 Aprilie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste