UPDATE Consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

Preşedintele Klaus Iohannis începe consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, după demisia lui Mihai Tudose, căruia PSD i-a retras sprijinul politic.

UPDATE La Palatul Cotroceni au început, de la ora 12.00, consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în urma cărora urmează să fie desemnat un nou premier, după demisia lui Mihai Tudose.

Primii care au intrat  la discuţie cu şeful statului sunt reprezentanţii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

Reprezentanţii PSD şi ALDE au ajuns la Palatul Cotroceni. Delegaţia PSD este condusă de preşedintele partidului Liviu Dragnea, în timp ce din partea ALDE au venit la consultări Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu.

-----------------------------------------------

Coaliţia PSD-ALDE va merge la discuţii cu propunerea europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru.

PNL şi USR au anunţat că îi vor cere preşedintelui o soluţie pentru ca PSD să treacă în opoziţie sau declanşarea alegerilor anticipate. 

PSD a decis să o propună pe şefa Organizaţiei de Femei a partidului pentru postul de premier.

Viorica Dăncilă are 54 de ani, este din Teleroman şi se află la al doilea mandat de europarlamentar.

Întrebat de ziarişti, ce o recomandă pentru această funcţie, Liviu Dragnea, liderul partidului, a răspuns că Viorica Dăncilă este o persoană civilizată, neconflictuală şi cu bune conexiuni la Bruxelles, ceea ce va conta la anul, când România va prelua preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Nominalizarea făcută de PSD a fost însuşită de partenerii de guvernare, a anunţat la finalul unei şedinţe a coaliţiei vicepreşedintele Alianţei, Teodor Meleşcanu.

El mai declară că ALDE doreşte să-şi păstreze cele patru portofolii deţinute în prezent cu aceiaşi miniştri, inlcusiv ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

De cealaltă parte, partidele din opoziţie nu vor va PSD să mai fie la guvernare, iar la consultări vor prezenta propuneri concrete, între care organizarea de alegeri anticipate.

PNL se arată pregătit să-şi asume răspunderea guvernării, anunţă liderul partidului, Ludovic Orban, iar USR va sprijini orice guvern de dreapta, spune liderul partidului, Dan Barna.

Partidul Mişcarea Populară are o propunere de premier, pe care o va anunţa astăzi, susţine preşedintele executiv, Eugen Tomac.

UDMR vrea cât mai repede un guvern şi urmează să decidă dacă va susţine propunerea PSD

Consultările de la Cotroceni şi negocierile pentru viitorul premier sunt şi temă de dezbatere la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", după Radiojurnalul orei 13:00.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Ianuarie 2018
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste