Opoziția va contesta la CCR proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Opoziţia a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Opoziţia a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat azi la Senat, ca for decizional.

Astfel, preşedintele României poate refuza, o singură dată, numirile procurorului general şi a şefilor principalelor parchete, motivând această decizie.

S-a mai aprobat ca judecătorii şi procurorii stagiari să nu aibă dreptul de a dispune măsuri privative sau restrictive de libertate.

Dezbaterea proiectului de lege a început cu criticile opoziţiei care a acuzat din nou coaliţia majoritară că discută legile justiţiei în procedură de urgenţă.

Reprezentanţii opoziţiei au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind statutul magistraţilor, însă solicitările au fost respinse.

Senatorii USR şi PNL au participat la dezbateri, în schimb cei ai PMP au părăsit sala de şedinţă; nemulţumiţi că solicitarea făcută de senatorul Traian Băsescu, de a amâna pentru sesiunea parlamentară viitoare dezbaterile pe întregul pachet de legi privind justiţia a fost respinsă. Traian Băsescu a motivat această solicitare de amânare.

"Parte din modificările făcute acestor legi sunt bune, sunt legi care funcţionează de 13 ani şi s-au putut constata zone în care se impun anumite ajustări. Pe de altă parte, datorită vitezei cu care s-a lucrat, s-au făcut şi erori formidabile", a spus Traian Băsescu.

Liberalii au cerut retrimiterea la comisia specială pentru elaborarea unui studiu de impact pe legea privind statutul magistraţilor , dar şi această solicitare a fost respinsă. PNL a anunţat că nu va vota această lege pentru că susţin liberalii, a fost elaborată fără dezbateri reale cu toţi factorii implicaţi.

Unul dintre iniţiatorii legii, senatorul PSD, Şerban Nicolae, spunea că forma supusă dezbaterii în Parlament este rezultatul discuţiilor atât cu reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, dar şi cu cei ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul justiţiei.

El a ţinut să precizeze că prevederile referitoare la răspunderea magistraţilor nu reprezintă un abuz sau un act de represiune asupra lor.

"Toţi funcţionarii acestei ţări răspund potrivit legii. De aceea, ceea ce v-am propus astăzi, în materie de răspundere a judecătorilor şi procurorilor, este o soluţie echilibrată. Dacă un funcţionar greşeşte la emiterea unei adeverinţe, se poate repara. Când se greşeşte în instanţă, nu mai ai unde să te duci", a susținut Şerban Nicolae.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae a reuşit să impună în timpul dezbaterilor din Senat, mai multe amendamente care fuseseră respinse în Comisia specială şi care vizează răspunderea materială a magistraţilor şi eventualele pedepse.

Între acestea, amendamentul care prevede că eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor şi procurorilor, doar în ipoteza în care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Decembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste