Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptată pe articole

Dezbaterea pe articole a durat mai bine de zece ore, timp în care nu au lipsit tensiunile între putere şi opoziţie.

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor pe articole, într-o şedinţă maraton care s-a încheiat azi noapte târziu.

Au fost votate peste 730 de amendamente şi a fost admisă o singură modificare faţă de raportul propus de comisia specială.

Biroul Permanent urmează să stabilească data votului final, după care proiectul de lege va ajunge la Senat, care este for decizional.

Dezbaterea pe articole a durat mai bine de zece ore, timp în care nu au lipsit tensiunile între putere şi opoziţie.

Parlamentarii USR şi PNL au încercat prin mijloacea procedure să sisteze lucrările plenului sau să retrimită actul normativ la comisie pentru reexaminare, însă fără succes.

Liberalii au criticat graba cu care au loc dezbaterile şi au anunţat că vor sesiza inclusiv Curtea Constituţională.

"Toată lumea vrea să se spele pe mâini de acest proiect. Întâi s-a spălat pe mâini ministrul justiţiei, acum s-a spălat pe mâini Comisia Iordache, se aruncă pisica la Senat, dar la fiecare spălare pe mâini apa devine şi mai murdară", a spus Cătălin Predoiu, deputat PNL.

Majoritatea parlamentară susţine în schimb că proiectul s-a aflat în dezbatere publică, iar modificările aduse sunt rezultatul consultărilor cu asociaţiile profesionale din domeniu.

"Vă amintesc că în anul 2005 legile justiţiei au fost adoptate prin răspunderea guvernului. Niciunul din parlamentari nu a putut depune măcar un amendament", a susţinut Alina Tănăsescu, deputat PSD.

Singurul amendament care modifică raportul propus de comisie este cel care obligă statul să se îndrepte pentru recuperarea prejudiciului împotriva unui procuror sau judecător care a săvârşit o eroare judiciară.

Se mai prevede în document că şeful statului nu mai poate refuza nici măcar motivat nominalizările petru funcţiile de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în schimb îşi păstrează atribuţiile în procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Totodată, un magistrat nu va mai fi suspendat din funcţie automat atunci când este trimis în judecată.

După adoptarea prin vot în plenul Camerei Deputaţilor proiectul legislativ privind statutul magistraţilor va intra în dezbaterea Senatului în calitate de for decizional.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 7 Decembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste