Proiectul privind achiziția rachetelor Patriot, în dezbaterea Senatului

Proiectul privind achiziţia rachetelor Patriot va fi adoptat luni, de Senat, iar marţi va ajunge la Camera Deputaților.

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională dezbate luni, în şedinţă extraordinară, în Senat, un proiect de lege pentru avizarea achiziţiei sistemelor de rachete Patriot, ca parte a programului de înzestrare a Armatei Române.

Proiectul privind achiziţia rachetelor Patriot va fi adoptat luni, de Senat, iar marţi va ajunge la Cameră,  declara, zilele trecute, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

România va cumpăra de la guvernul american șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot pentru dotarea Armatei: patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru cele Terestre.

Potrivit proiectului de lege, aprobat la începutul acestei luni de către Executiv și trimis Parlamentului, valoarea acestei achiziții se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari fără TVA.

Mai mult, primul sistem pentru care a fost primit deja acordul părții americane urmează să fie contractat până la sfârșitul acestui an.

În expunerea de motive la acest proiect se precizează că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice, are obligația să-și intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate, iar Forțele Aeriene și Terestre Române trebuie să dispună pentru îndeplinirea misiunilor specifice de capabilități și sisteme de apărare credibile, flexibile și eficiente, în contextul provocărilor actuale și viitoare ale mediului de securitate.

În prezent, Forțele Armate Române au în înzestrare sisteme de rachete sol-aer cu rază mică și medie de acțiune, ce sunt depășite operațional și tehnologic, acestea fiind echipamente de proveniență sovietică, realizate prin tehnologia anilor '60 și '70.

Deși proiectul trebuia discutat încă de marți, în cadrul Comisiei pentru Apărare, membrii partidelor de la putere au lipsit.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Noiembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste