Ceremonii de Ziua Veteranilor

Ziua Veteranilor a fost clebrată ieri în Capitală şi în toate garnizonale în care există unităţi militare ce s-au aflat în teatrele de operaţii.

La 11 noiembrie 1918 intra în vigoare armistiţiul între puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că pe data de 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogăraşi, primul militar român decedat în teatrele de operaţii din Afganistan.

O ceremonie militară şi religioasă a avut loc în Parcul Tineretului din Capitală, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, în prezenţă ministrului apărării, Mihai Fifor, a şeful Staului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, dar şi a militarilor.

A fost intonat imnul naţional de stat şi au fost depuse coroane de flori la monument.

Ministrul apărării a declarat că instituţia va aplica în continuare cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul veteranilor.

"Este o zi îndurerată, dar este şi o zi de bucurie în care îi celebrăm pe cei care sunt în continuare alături de noi. Poate este momenmtul de reflexie, cum să putem ca Ministerul Apărării Naţionale să-i ajutăm cât mai mult pe cei care au supravieţuit, pe cei care au nevoie de sprijinul nostru şi mai ales familiile celor care au pierit în teatrele de operaţii", a spus Mihai Fifor.

La ceremonie a fost prezent şi militarul Dorin Petruţ, rănit în anul 2007 în Irak, proptejând viaţa unui coleg.

"Ei vor fi tot timpul în sufletele noastre, la fel ca toţi veteranii care au servit ţara sub drapel. Eu cine sunt? Un simplu român care şi-a reprezentat ţara. Atât, nimic mai mult! În rest, onoare eroilor români!", a spus Dorin Petruţ.

Ministrul apărării a mai spus că locul important pe care ţara noastră în ocupă acum în NATO şi UE se datorează în mare măsură militarilor excepţionali ai Armatei României.

Înheierea primului răzoi mondial, marcată în mai multe țări

În mai multe ţări au fost marcaţi, ieri, cei 99 de ani de la închierea Primului Război Mondial.

În Marea Britanie a fost ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în prima conflagraţie mondială, iar la ora locală 11:00 celebrul Big Ben, clopotul mare al turnului cu ceas al parlamentului britanic a bătut din nou după trei luni de tăcere.

În Franţa, preşedintele, Emmanuel Macron, a depus o coroană de flori la statuia lui George Clemenceau, premier al ţării în perioada Primului Război Mondial. Ceremonii au avut loc şi în Belgia, Serbia şi Australia.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Noiembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste