Modificările la Legea pensiilor publice, adoptate

Camera Deputaţilor a adoptat modificările propuse la sistemul unitar de pensii publice.

Deputaţii au adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, modificările propuse la sistemul unitar de pensii publice şi o serie de prevederi referitoare la protecţia cetăţenilor care lucreaza în străinătate.

Documentul legislativ permite cumularea pensiei de invaliditate şi a celei de urmaş cu veniturile obţinute din activităţi independente, cum ar fi drepturile de autor sau cele obţinute ca persoană fizică autorizată.

Prevederea nu se aplică însă pentru cei care s-au pensionat anticipat.

UDMR a cerut să fie reglementată şi situaţia voluntarilor care lucrează în serviciul public.  

"Nu putem să luăm noi drepturile lor de a cumula această pensie de invaliditate cu alte drepturi. Menţinem propunerea noastră, să găsim cât mai repede locul unde putem să reglementăm şi să oferim aceste drepturi voluntarilor", a spus sep Andrea, deputat UDMR. 

Preşedintele Comisiei de Muncă, deputatul Adrian Solomon, a dat asigurări că vor fi modificate şi legea privind securitatea în muncă şi cea care vizează serviciile voluntare de urgenţă. 

"Vom modifica acele acte normative care trebuie să dea dreptul egal pentru cei care au contracte de voluntariat, în momentul în care îşi exercită cu adevărat acele atribuţiuni, li se întâmplă un accident, să poată fi asimilaţi accidentelor de muncă şi să aibă toate drepturile care rezultă de aici", a susţinut Adrian Solomon. 

Protecţia românilor care lucrează în străinătate

Plenul a aprobat şi modificările aduse legii privind protecţia românilor care lucrează în străinătate.

Astfel ofertele ferme din contracte vor cuprinde, între altele, datele de indentificare ale angajatorului străin, timpul de muncă şi de repaus şi condiţiile de transport şi repatriere ale salariaţilor români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 31 Octombrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste