Autorităţile de la Bucureşti fac demersuri pentru studierea limbii române în Ucraina

Ministrul educaţiei, Liviu Pop, merge astăzi la Kiev, unde va discuta cu omologul său ucrainean situaţia învăţământului în limba română în comunitatea din Ucraina.

Autorităţile de la Bucureşti fac în continuare demersuri pentru ca românii din Ucraina să poată studia în limba maternă, după ce o nouă lege a educaţiei, promulgată în urmă cu două zile de preşedintele Petro Poroşenko, limitează predarea în limbile minorităţilor.

Ministrul educaţiei, Liviu Pop, merge astăzi la Kiev, unde va discuta cu omologul său ucrainean această situaţie.

România regretă că, în pofida tuturor demersurilor autprotăţilor de la Bucureşti pe lângă partea ucraineană, preşedintele Ucrainei a promulgat, la 25 septembrie, noua lege a educaţiei, care diminuează semnificativ drepturile minorităţii româneşti din această ţară de a studia în limba maternă, este reacţia Ministerului de Externe al României, care a anunţat că va continua demersurile pe lângă autorităţile internaţionale pentru a semnala impactul negativ al acestei legi.

Bucureştiul îi solicită ferm Ucrainei să adopte toate măsurile necesare pentru ca românii să poată învăţa în limba maternă.

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.

"Ceea ce este important pentru noi este ca românii să aibă siguranţa că îşi pot continua studiile la un nivel cât mai înalt în limba maternă. Tocmai de aceea am convenit cu ministrul Klimkin să aibă loc o întâlnire între miniştri educaţiei din România şi Ucraina, astfel încât să se discute concret cu curricula, cu materiile pe masă, unde este nevoie să avem materii în limba ucraineană şi care sunt materiile, evident, importante pe care trebuie să le avem în limba română", a spus Teodor Meleşcanu.  

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a participat ieri la o întâlnire cu un grup de parlamentari români.

Acesta a precizat că noua lege introduce învăţământul obligatoriu în limba ucraineană abia din clasa a-V-a şi că va exista o perioadă de tranziţie până la aplicarea legii.

El a dat asigurări că nicio şcoală unde predarea este acum în limba minorităţilor nu se va închide, iar profesorii nu vor fi daţi afară.

În final, el a mulţumit pe un ton foarte diplomatic pentru sprijinul acordat de România pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Între timp, la Bucureşti, ministerele Educaţiei şi pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pregătesc un act normativ prin care elevii etnici români din Ucraina să fie sprijiniţi să înveţe în limba maternă, a anuntat ieri, la Senat, ministrul Andreea Păstârnac.  

Legea Educaţiei din Ucraina,  care încalcă drepturile minorităţilor de a studia în limba maternă, va fi şi subiectul dezbaterii de astăzi, de la Radio România Actualităţi, pe care vă invităm să o ascultaţi după Radiojurnalul de la ora 13:00.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Septembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste