DNA îl reclamă de Tudorel Toader la CSM

DNA consideră că declaraţiile ministrului justiţiei, Tudorel Toader privind "dosarul Belina" reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.

DNA consideră că declaraţiile de astăzi ale ministrului justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la ancheta penală în curs cunoscută ca "dosarul Belina" reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor şi solicită Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

Prin răspunsurile date la întrebările unor jurnalişti, ministrul justiţiei a indus ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, acuză DNA, care explică - într-un comunicat - că încrederea opiniei publice în activitatea Direcţiei poate fi afectată.

Răspunzând problemei de drept invocate în declaraţiile ministrului, conducerea DNA aminteşte de o decizie din 2014 a Instanţei Supreme, conform căreia fapta unui ministru care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiune de abuz în serviciu.

Se face, de asemenea, apel la recenta decizie a Curţii Constituţionale cu privire la imposibilitatea deschiderii unei anchete penale în legătură cu emiterea unei legi sau ordonanţe de urgenţă, susţinându-se că aceasta nu se aplică în cazul hotărârilor de guvern.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Septembrie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste