Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la cea mai mare întâlnire a saşilor

Sibiul găzduieşte, la acest sfârşit de săptămână, cea mai mare întâlnire a saşilor organizată în România după anii '90.

UPDATE 1 Evenimentele organizate cu ocazia întâlnirii etnicilor saşi continuă, atât la Sibiu, cât şi în zeci de localităţi din Transilvania, de unde provin miile de saşi plecaţi în alte ţări, dar care s-au întors acasă, cu această ocazie.

În bisericile fortificate din satele lor natale vor avea loc slujbe religioase, iar la Sibiu, începând cu ora 10:00, episcopul Bisericii Evanghelice din România va oficia o slujbă festivă în catedrala din Piaţa Huet.

Programul oficial al manifestărilor se va încheia, în această seară, cu o petrecere în aer liber în grădina Palatului Brukenthal din oraşul sibian Avrig, transmite corespondenta RRA, Carmen Vulcan.

UPDATE La Sibiu are loc cea mai mare întâlnire a saşilor transilvăneni organizată în România după 1990. S-au întors cu această ocazie în locurile natale mii de saşi stabiliţi acum în Germania, Austria sau în SUA.

Corespondentul RRA Carmen Vulcan transmite că dimineaţă a avut loc parada portului popular săsesc, în centrul Sibiului, la care a asitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

În discursul său rostit în Piaţa Mare a oraşului, atât în limba romană, cât şi în limba germană, şeful statului i-a îndemnat pe saşi să transmită mai departe tinerei generaţii tradiţiile şi valorile comunităţii.

"Din Sibiu - acum zece ani, una dintre cele mai iubite şi apreciate capitale culturale europene - vă chem să povestiţi copiilor şi nepoţilor, în graiul vostru tradiţional, despre Ţinutul celor Şapte Cetăţi. Îndemnaţi-i să cunoască, să cinstească şi să-şi însuşească valorile care ne-au făcut cunoscuţi, iubiţi şi respectaţi", a spus preşedintele.

La eveniment este aşteptat să participe astăzi şi preşedintele Klaus Iohannis.

Peste 12 mii de saşi stabiliţi în Germania, Austria sau chiar SUA şi-au dat întâlnire pentru 3 zile la Sibiu, pentru a petrece împreună cu saşii care mai trăiesc în România.

Pieţele medievale din centrul Sibiului au devenit scene pentru spectacolele de muzică şi dansuri populare germane.

Hans Gärtner, preşedintele Asociaţiei Comunităţilor Săseşti din străinătate:

Această întâlnire de fapt este cea mai mare întâlnire a saşilor după revoluţie. Aici, în Transilvania, vrem să păstrăm comunitatea noastră, să păstrăm tradiţiile noastre şi cât se poate să predăm tradiţiile astea la copiii noştri.

Astăzi, începând cu ora 10:30, în centrul istoric al Sibiului va avea loc parada portului popular săsesc, eveniment la care este aşteptat să asiste şi preşedintele României, Klaus Iohannis.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 August 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste