Klaus Iohannis: Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit

Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea, a spus azi, la Miercurea Ciuc, preşedintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE ora 16.00 Preşedintele Klaus Iohannis se află la Sfântu Gheorghe în judeţul Covasna. În Piaţa Centrală a oraşului, şeful statului a fost aplaudat de câteva zeci de cetăţeni.

Preşedintele are o întâlnire cu reprezentanţi ai asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

La ora 17:00, Klaus Iohannis va participa la un ceremonial militar la Mausoleul Mărăşti din judeţul Vrancea, cu prilejul comemorării a 100 de ani de la bătăliile care au avut loc în această zonă în Primului Război Mondial - ne-a transmis corespondentul RRA, Oana Negrea.

Prezent la Miercurea Ciuc, la o dezbatere unde au participat aproximativ 300 de reprezentanţi locali din Harghita şi Covasna, şeful statului a făcut referire şi la tinerii din aceasta zonă care nu vorbesc bine limba română şi a precizat că, împreună cu Ministerul Educaţiei, trebuie găsite soluţii în acest sens.

La începutul dezbaterii, aleşii locali au intonat în faţa preşedintelui României imnul Ţinutului Secuiesc, iar şeful statului a precizat că nu a ştiut că va exista acest moment, însă a luat-o ca pe un semn de respect.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că apreciază echilibrul de care dă dovadă majoritatea aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna.

Şeful statului a remarcat că de prea multe ori realităţile din aceste judeţe, locuite în majoritate de maghiari, sunt interpretate de o parte sau de alta într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferenţele şi să promoveze ostilitatea.

În opinia sa, intoleranţa, respingerea celor de altă etnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţilor sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu.

Preşedintele României a făcut referire şi la trei teme politice - descentralizarea, regionalizarea şi autonomia - şi a precizat că ţara noastră are nevoie de creştere economică şi de modernizare a administraţiei.

"Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona în interesul local. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei pentru a fi mai eficientă în interesul cetăţeanului şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creştere economică. Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea", a spus preşedintele României.

Şeful statului a mai vizitat astăzi Catedrala Episcopală Ortodoxă din Miercurea Ciuc, Complexul Monahal Şumuleu Ciuc, Căminul Sf. Ştefan şi se află acum la fabrica Perla Harghitei.

După amiază, va merge la Sf. Gheorghe, în judeţul Covasna, iar seara va participa la un ceremonial militar la Mausoleul Mărăşti din judeţul Vrancea.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care punctează cele mai importante solicitări ale românilor din cele două judeţe.

Este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru asigurarea prin bugetul central a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din cele două judeţe, având în vedere potenţialul economic extrem de redus al comunităţii româneşti în acest spaţiu, se menţionează între altele în scrisoare, a transmis corespondentul RRA, Angela Bîrsan.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Iulie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste