Securitatea europerană, în centrul atenţiei Consiliului European

Securitatea europeană va fi una din temele centrale ale Consiliului European de Vară, care începe astăzi la Bruxelles.

Într-o scrisoare adresată liderilor comunitari, preşedintele Consiliului, Donald Tusk, a trecut în revistă provocările actuale pentru continentul european, care vor fi discutate la summit.

În ce priveşte terorismul, Tusk a atras atenţia că e momentul pentru o îmbunătăţire a cooperării cu industria online, care trebuie încurajată să dezvolte instrumente care să detecteze automat şi să elimine conţinutul care îndeamnă la terorism şi violenţă.

Evident că discuţia aici se anunţă dificilă, de vreme ce, în mai multe rânduri, diversele companii din industria on-line au invocat libertate de exprimare şi dificultatea de a deosebi o opinie mai dură de o invitaţie la atac.

Preşedintele Tusk doreşte şi un acord al liderilor europeni pentru lansarea aşa-numite cooperări structurate permanente în domeniul apărării.

Asta înseamnă dezvoltare de capacităţi europene de apărare şi mai multe operaţiuni militare, evident totul în coordonare cu NATO.

În ce priveşte globalizarea necontrolată, preşedintele Consiliului European a spus că pentru a proteja agenda europeană de liber schimb, Uniunea trebuie să demonstreze că poate apăra Europa de cei care vor să abuzeze de această deschidere.

De aceea, Tusk invită la o discuţie despre cum să fie îmbunătăţită reciprocitatea şi monitorizarea investiţiilor din alte ţări care impun restricţii incorecte statelor europene.

România va fi reprezentată la summitul de două zile de la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Iunie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste