"Limba română mai aproape de casă", dezbatere organizată de Ziua românilor de pretutindeni

Guvernul a organizat, de Ziua românilor de pretutindeni, seminarul "Limba română mai aproape de casă".

Numeroşi studenţi, artişti şi profesori români veniţi din străinătate au participat, astăzi, la Bucureşti, la dezbaterea "Limba română mai aproape de casă", organizată de guvern, cu ocazia "Zilei românilor de pretutindeni", marcată, în fiecare an, în ultima duminică din luna mai.

În discursul său, ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a insistat pe sprijinul acordat de stat şcolilor româneşti din străinătate, pentru păstrarea identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor:

"Existenţa şcolilor de limbă română în statele de rezidenţă ale românilor de pretutindeni, precum şi dotarea acestora cu material didactic, îmbunătăţirea fondului de carte românesc existent, toate acestea sunt esenţiale pentru păstrarea identităţii lingvistice şi pentru potenţiala contribuţie pe care aceşti tineri o vor avea şi o vor conferi României, în ansamblu", a spus Andreea Păstârnac.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, şi-a exprimat cu acest prilej preocuparea faţă de dificultăţile de integrare în şcolile româneşti ale copiilor, care au revenit cu familiile lor în ţară, după ce au studiat o perioadă în străinătate.

"Noi oferim locuri atât pentru învăţământul preuniversitar, cât şi pentru învăţământul universitar, finanţate de la bugetul de stat, dedicate românilor de pretutindeni. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învăţământul universitar şi 1.800 de locuri pentru învăţământul preuniversitar. Vrem să debirocratizăm puţin mecanismul de înscriere la admitere în învăţământul superior. De asemenea, încurajăm dezvoltarea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ superior din România cu cele din ţările în care există comunităţi compacte de români, dar şi dezvoltarea lectoratelor de limbă română în străinătate", a susținut Pavel Năstase.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste