Conferinţă de presă Jens Stoltenberg cu o zi înainte de summitul NATO

Secretarul general al NATO a vorbit despre securitatea la Marea Neagră şi despre întărirea prezenţei în această zonă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferinţă de presă, cu o zi înainte de summitul Alianţei de la Bruxelles.

Domnul Stoltenberg vorbea despre securitatea la Marea Neagră şi a amintit despre întărirea prezenţei în această zonă.

A amintit de brigada românească cu participare internaţională, despre unităţile de poliţie aeriană care au venit şi din alte state la noi în ţară, despre prezenţa navelor în aria Mării Negre, despre decizia României de a aloca încă de anul acesta 2% din PIB pentru sectorul apărării.

Despre reuniunea de mâine la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern, ea va fi scurtă, dar importantă, va reuni toţi liderii Alianţei şi în premieră vor fi preşedinţii Statelor Unite şi Republicii Franceze, va fi un mesaj puternic de unitate şi solidaritate.

Ca elemente tehnice, va fi inaugurat noul cartier general al Alianţei.

Cel vechi, unde sunt eu acum, are 40 de ani dar probabil voi reveni, două memoriale, unul ca un simbol al luptei contra opresiunii - zidul de la Berlin, o bucată din zid va fi aici, şi un altul dedicat articolului 5 şi atentatelor teroriste din septembrie, 9/11, din Statele Unite, care va simboliza apărarea colectivă, solidaritatea sub lupta împotriva terorismului, de fapt lupta împotriva terorismului va avea un loc prioritar în reuniunea de mâine.

Secretarul general a amintit şi despre Manchester, asta a fost ştirea mai devreme şi, după cum vă spuneam şi azi dimineaţă, a catalogat atentatul ca "oribil", "teribil", pentru că a lovit în primul rând copii şi familiile lor.

Alianţa, mâine, va da un semnal foarte puternic că rămâne unită contra terorismului în orice formă şi că va răspunde coordonat.

Dincolo de acest lucru, mâine, deşi procedurile parlamentare prevăd intrarea în vigoarea la 1 iunie a aderării Muntenegrului, totuşi, premierul muntenegrean va fi aici şi va semnala stabilitatea pentru Balcanii de Vest.

Se va discuta, cum spuneam, şi despre România, alocarea a 2% din PIB din toate ţările până în 2025 şi, de asemenea, secretarul general amintea că în 2025 forţa NATO va fi întărită, vor fi opt noi comandamente la nivel de Stat Major, forţe combatante în ţările baltice, întărirea prezenţei în Marea Neagră şi, foarte important, având în vedere semnalul venit din partea Statelor Unite prin proiectul de buget, americanii vor fi prezenţi puternic în Europa prin trupe, infrastructură, exerciţii.

Proiectul de buget prevede 40% mai mult pentru prezenţa în Europa.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste