Decizie a Curţii Constituţionale din Republicii Moldova

Curtea Constituţională din Moldova a decis că dislocarea pe teritoriul naţional a oricăror trupe sau baze militare controlate de ţări străine este constituţională.

Potrivit RADIO CHIŞINĂU, hotărărea se referă la prezenţa armatei ruse în stânga Nistrului.

Curtea s-a pronunţat la 3 ani după ce a fost sesizată iar preşedintele ţării, Igor Dodon, a criticat decizia judecătorilor constituţionali.

Curtea a fost sesizată de către câţiva deputaţi ai Partidului Liberal care au invocat faptul că la momentul adoptării şi intrării în vigoare a Constituţiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dizlocate trupe ale Federaţiei Ruse implicate în războiul de pe Nistru, fapt recunoscut şi de către CEDO.

Curtea Constituţională a decis că ocupaţia militară a unei părţi a teritoriului Republicii Moldova în momentul delarării neutralităţii nu afectează validitatea prevederii constituţionale referitoare la neutralitate, totodată, în cazul unei ameninţări la adresa independenţei naţionale integrităţii teritoriale sau securităţii statului autorităţile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Participarea Republicii Moldova la sisteme colecitive de securitate asemenea sistemului de securitate al ONU, operaţiunilor de menţinere a păcii, operaţiunilor umanitare, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate potrivit deciziei CC.

Preşedintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de socializare că instanţa constituţională ar face plecăciuni în faţa unioniştilor adoptând asemenea decizii.

Amintim că el a interzis de două ori participarea militarilor moldoveni la aplicaţiile militare desfăşurate în România.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Mai 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste