Eurodeputaţii dau undă verde acordului final de retragere a Marii Britanii din UE

Eurodeputaţii au aprobat astăzi, la Strasbourg, proiectul de rezoluţie referitor la condiţiile în care Parlamentul European dă undă verde acordului final de retragere a Marii Britanii din Blocul Comunitar.

Documentul subliniază în primul rând necesitatea asigurării de drepturi egale pentru cetăţenii comunitari care trăiesc în Regatul Unit şi pentru britanicii din Uniune.

După cum precizează trimisul RRA la Strasbourg, Mihai Udroiu, Marea Britanie va rămâne membru până la retragerea oficială, ceea ce presupune respectarea în continuare de către Londra a drepturilor si obligaţiilor care rezultă din acest statut. F

ără aprobarea Parlamentului European, acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniune nu va putea intra în vigoare.

Parlamentul European a dezbătut, astăzi, problema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, înainte de a vota rezoluţia cu privire la condiţiile de negociere a Brexitului.

Britanicii încă eurodeputaţi s-au arătat nemulţumiţi de afirmaţiile colegilor lor, iar euroscepticul Nigel Farage a acuzat pretenţiile financiare cu care Uniunea ar încerca - spune el - să ţină ostatică Marea Britanie.

Unul din principiile de negociere anunţate de responsabilii europeni ar fi ca Regatul Unit să-şi achite angajamentele asumate pe perioada apartenenţei la Uniune, estimate la aproximatv 60 de miliarde de euro.

Trimisul Radio România, Mihai Udroiu, relatează de la Strasbourg.

Regrete faţă de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, protejarea cetăţenilor şi unitate comunitară - au fost cuvinte care s-au auzit, în această dimineaţă, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Preşedintele Antonio Tajani a evidenţiat rolul determinant al legislativului în aprobarea acordului final, în timp ce coordonatorul pentru Brexit al instituţiei, Guy Verhofstadt, a vorbit despre o viitoare relaţie stabilă dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, dar diferită de cea care rezultă acum din calitatea de membru.

În procesul de tratative, Guy Verhofstadt va colabora îndeaproape cu Michel Barnier, desemnat negociator-şef din partea blocului comunitar, care a făcut apel la unitatea statelor membre.

În discursurile lor, europarlamentarii au subliniat, dincolo de necesitatea respectării drepturilor cetăţenilor de ambele părţi, şi faptul că Regatul Unit nu poate beneficia de condiţii mai bune în afara Uniunii decât în interior.

Negocierile vor fi dure, dar echitabile, pentru a se ajunge la o convieţuire între Uniune şi Marea Britanie, s-a spus în plenul de la Strasbourg.

Aleşii britanici au exprimat prin gesturi de dezaprobare nemulţumirea faţă de poziţia instituţiilor europene.

Nigel Farage a denunţat ceea ce a numit un "comportament mafiot", cu referire la factura impusă Regatului Unit.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 5 Aprilie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste