Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană

Şeful guvernului britanic a anunţat în Parlamentul de la Londra declanşarea oficială a procesului de părăsire a blocului comunitar.

Premierul britanic Theresa May a trimis astăzi, prin ambasadorul la Uniunea Europeană, scrisoarea oficială de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în care este invocat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Scrisoarea, semnată de Theresa May, a fost înmânată la Bruxelles preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Şeful guvernului britanic a anunţat în Parlamentul de la Londra declanşarea oficială a procesului de părăsire a blocului comunitar.

În discursul său, Theresa May a subliniat că Marea Britanie doreşte un nou parteneriat cu Uniunea Europeană.

"Va fi un nou parteneriat care va servi cele mai bune interese atât ale Marii Britani, cât şi cele ale Uniunii Europene. Poate că acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care şi Marea Britanie le împărtăşeşte. Vom părăsi instituţiile europene, dar nu vom abandona Europa. Vom rămâne cei mai buni prieteni apropiaţi şi aliaţi. Vom face tot ceea ce este posibil pentru a ne asigura că Europa va putea să-şi apere valorile şi să-şi asigure securitatea. Vom face tot posibilul pentru a ajuta la prosperitatea Europei", a spus Theresa May.

Ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce după doi ani de negocieri, care vor testa rezistenţa Uniunii.

Tusk: Brexit a unit mai mult ca niciodată comunitatea celor 27 de state

Astăzi, la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a anunţat că vineri va prezenta o propunere cu liniile principale ale procesului de negociere.

Preşedintele Consiliului European, Donad Tusk, a spus astăzi că echipa care va negocia va face tot posibilul să diminueze costurile Brexitului pentru cetăţenii şi firmele europene şi pentru statele membre.

Până la încheierea procesului de negociere, care începe formal astăzi, legislaţia europeană va continua să fie aplicată în Marea Britanie, a precizat Donald Tusk.

"Paradoxal, există totuşi şi o latură pozitivă. Brexit a unit mai mult ca niciodată comunitatea celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană. Sunt absolut convins de acest lucru, în special după declaraţia de la Roma. Iar azi pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor, pe parcursul procesului dificil de negociere", a spus Donald Tusk.

Tusk a fost în faţa presei mai puţin de 4 minute şi a plecat fără să accepte întrebări din partea jurnaliştilor acreditaţi la Bruxelles.

Ultimele cuvinte au părut a fi adresate direct britanicilor.

"Ce pot să mai adaug la toate acestea? Doar că deja ne lipsiţi. Mulţumim şi la revedere", a spus Donald Tusk.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Martie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste