Marea Britanie se desparte oficial de Uniunea Europeană

Marea Britanie a depus cererea oficială de separare de Uniunea Europeană.

Divorţul începe la nouă luni după ce alegătorii britanici au votat pentru ieşirea din spaţiul comunitar prin scrisoarea de notificare pe care ambasadorul britanic la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat-o preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Documentul a fost semnat aseară târziu de premierul britanic, Theresa May, şi se întemeiază pe articolul 50 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, un articol introdus în 2009 şi care face posibilă părăsirea blocului comunitar de către un stat membru.

Odată înmânată scrisoarea,urmează prima reacţie din partea Uniunii Europene, exprimată de preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, premierul Theresa May va vorbi în camera inferioară a Parlamentului de la Londra pentru a anunţa oficial declanşarea procedurilor de ieşire din Uniune, la 44 de ani de la aderare.

Este însă doar începutul procesului de divorţ.

Vor urma cel puţin doi ani de negocieri, timp în care vor fi stabiliţi termenii efectivi ai procesului de separare.

Pe agendă, prioritare vor fi statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie şi al celor britanici în Uniune şi nota de plată care urmează să fie achitată de Londra Bruxelles-ului.

Accentul în discuţii va fi pus şi pe accesul Marii Britanii pe piaţa unică europeană şi pe libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi oamenilor.

În plan intern, scrie Reuters, premierul britanic va avea în tot acest timp misiunea de a păstra unitatea Regatului în condiţiile în care Scoţia vrea un nou referendum pentru independenţă, nemulţumită de perspectiva ieşirii din spaţiul comunitar.

Nu va fi uşor nici pentru Bruxelles. Ieşirea Marii Britanii este o lovitură puternică după şase decenii de eforturi intense de construire a unităţii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Martie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste