Corina Creţu: 2017, an decisiv pentru absorbţia fondurilor europene

Anul 2017 este un an decisiv pentru România în aceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, a declarat comisarul european Corina Creţu, imediat după discuţia cu premierul Sorin Grindeanu.

Măsurile ce trebuie luate urgent de autorităţile de la Bucureşti pentru deblocarea absorţiei fondurilor europene au fost tema întâlnirii de astăzi dintre primul ministru Sorin Grindeanu şi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Discuţiile au avut loc după ce comisarul european a avertizat şi ieri că s-a ajuns la jumătatea perioadei de accesare în Exerciţiul financiar 2014-2020 iar nivelul de absorţie este zero.

La o conferinţă de presă, încheiată cu puţin timp în urmă, premierul Grindeanu şi comisarul Corina Creţu au vorbit despre ce va fi făcut în perioada următoare.

Anul 2017 este un an decisiv pentru România în aceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, a declarat comisarul european Corina Creţu, imediat după discuţia cu şeful Executivului.

În opinia sa, este esenţial ca fondurile Uniunii Europene să fie cheltuite în mod strategic şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României stabilite în Acordul de Parteneriat.

90% absorbţie fonduri europene în perioada 2007 - 2014

Corina Creţu a explicat totodată că Exerciţiul financiar 2007 - 2014 se închide cu o rată a absorbţiei de peste 90%, precizând totuşi să din cele 19 miliarde de euro au fost atrase doar 17 miliarde, bani care au fost investiţi în economia românească şi care se văd în fiecare localitate, în fiecare judeţ.

Ea a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti asupra importanţei eliminării întârzierilor în absorbţia financiară, în Exerciţiul 2014 - 2020.

Potrivit comisarului european, au fost abordate şi alte teme. 

"Aşteptăm desemnarea autorităţilor de gestiune şi control, şi accelerarea implementării pe teren. Un alt aspect pe care l-am discutat este necesitatea ca fondurile structurale şi de investiţii să meargă mână în mână cu finanţarea programului naţional de dezvoltare locală, şi am agreat cu doamna viceprim-ministru ca cele două fonduri să se sprijine reciproc, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor", a spus Corina Creţu. 

 Fondurile europene, motorul creşterii economice

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu s-a pronunţat ferm pentru deblocarea anumitor domenii care ar permite atragerea de bani europeni, spunând că aceste fonduri europene reprezintă motorul creşterii economice.   

"În aceste două luni s-au luat măsuri astfel încât în perioada următoare toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul anului. De asemenera, în perioada imediat următoare se vor semna contracte de finanţare pe Programul de Competitivitate pe axa de IT.  Iarăşi, în perioada următoare veţi vedea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare. Aceste lucruri vor fi lansate în luna aprilie", a spus Sorin Grindeanu.  

Comisarul european a mai spus că astăzi se va întâlni şi cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, dar şi cu ministrul sănătăţii. 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Martie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste