Tichetele de masă pentru bugetari, blocate și în 2017

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede blocarea tichetelor de masă şi a altor ajutoare pentru tot anul 2017.

Guvernul intenţionează să menţină pentru întregul an măsurile privind neacordarea pentru bugetari a tichetelor de masă şi a celor cadou, sau a cupoanelor sociale pentru elevi, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de ministerul Finanţelor.

Acordarea acestor ajutoare şi stimulente fusese blocată şi de Guvernul Cioloş, însa doar până la 1 martie.

Ministerul de Finanţe propune adoptarea în regim de urgenţă a deciziilor care blochează acordarea tichetelor şi a altor ajutoare pentru tot anul 2017, cu principalul argument că în caz contrar ar fi depăşit pragul de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut impus de tratatul de funcţionare al Uniunii Europene.

De aceea propune extinderea aplicării şi pe perioada 1 martie - 31 decembrie a unora dintre măsurile aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Cioloş de la sfârşitul anului trecut.

Este vorba de suspendarea acordării de premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă, ajutoare/indemnizaţii la ieşirea la pensie/trecerea în rezervă.

În acelaşi timp se menţine metodologia de stabilire a drepturilor salariale de care beneficiază personalul din sectorul bugetar în anumite situaţii specifice.

Textul proiectului de ordonanţă de urgenţă mai prevede şi menţinerea la nivelul de 5,1% din veniturile brute ale angajaţilor a contribuţiei la Pilonul II al pensiilor private obligatorii.

Nivelul ar putea fi majorat la 6% doar din 2018.

Motivul este că altfel ar fi afectată sustenabilitatea sistemului public de pensii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Ianuarie 2017
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste