UE condiţionează accesul liber al produselor britanice pe piaţa unică

Liderii europeni au discutat, aseară, târziu, la Bruxelles, despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cei 27 au reafirmat că nu vor accepta accesul liber al produselor britanice pe piaţa unică, dacă Londra va îngrădi libera circulaţie a europenilor în Marea Britanie, aşa cum a afirmat guvernul May.

În faţa acestei unităţi europene neobişnuite, premierul britanic Theresa May a declarat că doreşte un proces de separare cât mai lin şi mai ordonat cu putinţă.

Liderii europeni au hotărât ca negociator-şef unic să fie Michel Barnier, iar procesul de negociere să fie controlat politic de Consiliul European.

Rolul Parlamentului European este diminuat în acest proces, în ciuda atenţionării făcute, ieri, de preşedintele instituţiei, Martin Schulz.

Principiile la care cei 27 nu vor renunţa se referă, în primul rând, la piaţa internă şi indivizibilitatea celor patru libertăţi ale sale: circulaţia liberă a bunurilor, capitalului, serviciilor şi persoanelor, un echilibru între drepturi şi obligaţii şi regula "no negotiation without notification".

Cu alte cuvinte, nu va avea loc niciun fel de negociere înainte ca Marea Britanie să solicite oficial ieşirea din Uniunea Europeană.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Decembrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste