Alegerile din R.Moldova s-au încheiat. 53%, prezența la urne

Rata de participare la turul II al alegerilor prezidențiale din R.Moldova a fost de 53 %, mai mare decât la primul tur.

UPDATE ora 21.00 Urnele s-au închis în Republica Moldova. Prezenţa la vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de 53 %, mai mare decât la primul tur.

Aproape un milion 600 de mii de persoane au votat. 130 de mii de moldoveni au votat în străinătate, dublu faţă de primul tur de scrutin.

Ei au stat la coadă pentru a vota în străinătate, unde multe secţii au rămas fără buletine de vot cu mult timp înainte de ora 21:00. Aşa s-a întâmplat la Londra, Bologna, Bucureşti, Paris, dar şi în alte mari oraşe europene.

UPDATE ORA 18.00  Prezenţa la urne la scrutinul prezidenţial din Republica Moldova a depăşit 50% din numărul total de alegători,  la ora 18:10 minute.

Până la acea oră au votat peste 1.500.000 de persoane, dintre care aproximativ 113.000 la secţii de votare din străinătate

UPDATE ORA 13.00 Aproximativ 28% dintre cetăţenii cu drept de vot ai Republicii Moldova au votat, până la la ora 13.00, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, 44% dintre cei care şi-au exprimat opţiunea au peste 56 de ani, în timp ce 30% au vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani.

Potrivit sondajelor de opinie, favorit este socialistul Igor Dodon, care a pledat în campanie pentru o reorientare a ţării către Rusia.

Pro europeana Maia Sandu, care a încercat să convingă cu un mesaj anticorupţie, mizează pe o mai mare mobilizare a electoratului tânăr şi a diasporei.

Rata de participare este comparabilă cu cea din cadrul primului tur de scrutin, doar că acum cetăţenii din diasporă sunt mult mai activi.

Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează scrutinul a constatat mai multe încălcări care nu sunt de natură să afecteze rezultatul final, între care deschiderea cu întâriziere cu până la 15 minute a 85 de secţii de votare.

Buletinele de vot a două secţii de votare din Portugalia, din oraşele Lisabona şi Setubal au fost retipărite, după ce acestea au fost pierdute de către compania transportatoare.

În Federaţia Rusă alegătorii sunt aduşi la urne în mod organizat, cu autobuzele,  informează jurnaliştii de investigaţie de la RISE.

Totodată, ambele secţii de votare din Moscova s-au format cozi de peste o mie de persoane.

Ambii candidaţi - Igor Dodon şi Maia Sandu - şi-au exercitat dreptul de vot, în prima parte a zilei.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicoale Timofti a declarat că a votat pentrui binele ţării, pentru pace şi linişte.

El şi-a exprimat speranţa că viitorul preşedinte va reuşi să facă schimbări spre bine şi nu se va abate de la cursulul european.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Noiembrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste