Taxa radio-tv nu poate fi eliminată în procedură de urgenţă

Taxa radio-tv şi statutul celor două instituţii publice de media s-au aflat ieri în atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a discutat pe această temă cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu jurnalişti.

Preşedintele a vrut să afle părerea specialiştilor, în condiţiile în care săptămâna viitoare trebuie să decidă dacă va promulga sau nu legea care elimină mai multe taxe, inclusiv pe cea radio-tv.

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi promulgat legea care prevede eliminarea celor 102 taxe nefiscale, dacă printre acestea nu se număra şi taxa radio-tv.

Şeful statului consideră că această taxă nu poate fi eliminată în procedură de urgenţă fără o dezbatere şi fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice.

În opinia sa, trebuie făcută o alegere între televiziune şi radio de stat sau în slujba publicului. 

"Întrebarea 'taxă da sau nu' se poate traduce 'televiziune şi radio public sau televiziune sau radio de stat'. Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România", a spus preşedintele.  

Demeter Andras, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, a acuzat graba cu care a fost făcută legea şi a subliniat că timp de 88 de ani taxa radio-tv a făcut posibilă funcţionarea celor două instituţii.

În opinia sa, finanţarea Radioului şi Televiziunii integral de la buget afectează mai multe domenii. 

"Prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare a acestor două societăţi banii se vor împuţina pentru toate celelalte domenii de importanţă vitală în cotidian: e vorba de sănătate, în educaţie, infrastructură şi orice altceva, ceea ce va avea un efect distructiv pe termen lung. Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată", consideră Demeter Andras. 

Profesorul universitar Dumitru Borţun a susţinut că dacă România ar fi avut un proiect de ţară, discuţia despre taxa radio-tv nu s-ar mai fi purtat. 

"Taxa asta de radio-tv, aţa, modică, ea este un  simbol al faptului că pe noi ne interesează, le considerăm ale noastre, ale tuturor şi vrem să participăm la buna lor funcţionare", a susţinut Dumitru Borţun.

Iniţiatorul legii, social-democratul Liviu Dragnea, a fost  nemulţumit că nu a primit o invitaţie la dezbatere.

El i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care subliniază că finaţarea Societăţilor Române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Noiembrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste