Directorul general al EBU: taxa radio-tv creează o legătură directă între radiodifuzor şi public

Eliminarea taxei radio-tv, cuprinsă în iniţiativa legislativă a liderului social-democrat, Liviu Dragnea, a generat numeroase critici din partea reprezentanţilor unor organizaţii internaţionale ale jurnaliştilor, dar şi ai societăţii civile din ţară.

Reprezentanţilor unor organizaţii internaţionale ale jurnaliştilor critică propunerea de eliminare a taxei radio-tv.

În opinia lor, finanţarea de la buget a celor două instituţii publice de radio şi televiziune va duce la creşterea dependenţei de factorul politic.

Directorul general al EBU, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, a adresat o scrisoare Parlamentului de la Bucureşti în care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu propunerea de eliminare a taxei radio-tv.

Ingrid Deltenre consideră că taxa radio-tv creează o legătură directă între radiodifuzor şi public.

În schimb, finanţarea directă de la bugetul statului expune radiodifuzorii unor eventuale ingerinţe şi presiuni politice, apreciază aceasta.

În scrisoarea adresată parlamentului, directorul general al EBU lansează apelul ca legislativul să nu facă acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public al serviciilor de radio şi televiziune din România.

Finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă, consideră şi directorul juridic al EBU, Richard Burnley, aflat zilele acestea la Bucureşti.

"Sunt foarte îngrijorat să aud ce se întâmplă. Abonamentul radio-tv nu este o taxă, este contribuţia foarte importantă a societăţii la finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune. Încercarea de eliminare a acestui abonament creează mari îngrijorări, pentru că bunele practici de până acum ne arată că cea mai bună soluţie pentru finţarea radioului şi televiziunii publice este abonamentul. În acest fel cele două servicii sunt pe deplin independente şi se creează o relaţie cu publicul care este proprietarul acestor două media", declară", a spus el.

Finanţarea prin taxă a radioului şi televiziunii publice corespunde rolului fundamental al acestor servicii de a promova educaţia şi cultura şi de a informa corect, consideră şi secretarul general al Uniunii de Radio şi Televiziune Asia-Pacific, Javad Mottagh, care pledează pentru menţinerea acestui mecanism.

Graham Ellis, directorul adjunct de la BBC, consideră şi el că plata unei taxe radio-tv este garanţia independenţei serviciilor publice.

 "Realitatea este că abonamentul se dovedeşte absolut esenţial pentru independenţa BBC, pentru că odată stabilit acesta îi permite radioului să fie independent deopotrivă faţă de guvernări şi presiunea concurenţei", susţine Graham Ellis.

Într-o scrisoare deschisă 12 foşti preşedinţi directori generali ai Radioului şi Televiziunii publice atrag atenţia asupra riscurilor generate de posibilitatea eliminării radio-tv.

Abonamentul radio-tv a fost menţinut de toate regimurile politice de până acum, fiind dovada contractuală că acţionarii celor două instituţii sunt cetăţenii, mai spun semnatarii.

Foştii preşedinţi ai Radioului şi Televiziunii publice amintesc că părinţii fondatori ai Radioului public în anul 1928 au propus Parlamentului României, regelui şi societăţii româneşti introducerea abonamentului radio, care a fost menţinut până acum, adăugându-se în 1956 şi abonamentul tv.

Reamintim că proiectul de lege, iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea, care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, între care şi abonamentul radio-tv, a fost adoptată de Senat în procedură de urgenţă, iar acum se află la Camera Deputaţilor, unde ar putea intra la votul final marţea viitoare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Octombrie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste